In Europa, femeile traiesc mai mult, dar sunt mai bolnavicioase decat barbatii

Vineri, 15 Martie 2013, ora 11:14
1865 citiri
In Europa, femeile traiesc mai mult, dar sunt mai bolnavicioase decat barbatii
Foto: Factroom

Institutul de Medicina Generala din Viena "MedUni" a publicat un studiu, de unde rezulta ca femeile austriece, precum si din alte parti ale Europei, traiesc in medie mai mult cu sase ani decat barbatii, dar sufera mai frecvent de boli cronice si de tulburari functionale.

Pe scurt, au o calitate a vietii mai slaba in ce priveste sanatatea, noteaza portalul austriac meduniwien.

Perioadele de concentrare a hormonilor sexuali la femei sunt mai pronuntate decat la barbati, ceea ce determina in perioada pubertatii un inconfort sau chiar dureri datorate inflamatiei intestinului, aparitia fibromialgiei si a migrenei.

In plus, femeile prezinta un risc mai ridicat de boli autoimune, cum este astmul, scleroza multipla sau anomalii ale glandei tiroide. In timpul sarcinii, creste riscul de diabet si riscul unei afectiuni cardio-vasculare.

Dupa menopauza, intervine adesea o crestere a tensiunii arteriale, intervin tulburari in metabolism si in numeroase cazuri apare osteoporoza, cu consecinte grave daca nu este tratata la timp. Tot dupa menopauza pot interveni si afectiuni mai grave ale inimii.

Conform statisticilor, pe masura avansarii in varsta, rigiditatea articulatiilor avanseaza mult mai rapid la femei decat la barbati si creste de cateva ori mai mult riscul bolii Alzheimer.

In evolutia acestora, stilul de viata al femeii este foarte important, sanatatea ei fiind mult influentata de fumat, de folosirea pilulelor contraceptive, de stres si de sedentarism - principala cauza a ingrasarii.

In prezent, este in desfasurare la Universitatea de Medicina Interna III din Viena un studiu interdisciplinar privind modul cum ar trebui actionat pentru a proteja femeile de degradarea starii lor de sanatate.

Sunt disponibile deja unele rezultate privind boala Crohn, o afectiune intestinala, dar si pentru alte situatii. Specialistii opineaza ca protejarea starii de sanatate a femeii se spriijina in principal pe doi factori: controlul medical periodic si conditiile de viata.

Acestea din urma au o importnata deosebita si se refera la un cadru social care sa satisfaca, la desfasurarea activitatii profesionale multumitoare, la linistea in familie si alegerea potrivita privind petrecerea timpului liber.

Starea de stres este un dezavantaj major, care se pare ca afecteaza mult mai frecvent si mai intens femeile decat barbatii. Poate ca este provocata chiar de partenerii lor, poate de cadrul social sau de alte cauze. Daca este asa, n-ar fi exclus ca mentinerea bunei sanatati sa depinda mai mult de factorii sociali decat de tratamente.

Specialistii considera ca vor gasi in viitor modul cel mai potrivit pentru combaterea asa ziselor boli autoimune, care apasa asupra sanatatii femeii, pe masura avansarii in varsta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#sanatatea femeii, #calitatea vietii femeii, #boli feminine , #boli