Inamicul tacut din corpul pisicii tale: Cum influenteaza creierul celui pe care il infecteaza

Marti, 09 Februarie 2016, ora 10:46
7751 citiri
Inamicul tacut din corpul pisicii tale: Cum influenteaza creierul celui pe care il infecteaza
Foto: Pixabay

Oamenii de stiinta au mai obtinut, recent, o dovada ca un parazit care se dezvolta in corpul pisicilor, Toxoplasma gondii, influenteaza comportamentul, odata ce ajunge sa infecteze o alta gazda.

O noua cercetare a aratat ca cimpanzeii infectati devin mai putin fricosi in fata unor pradatori de temut, asa cum sunt leoparzii. Mai mult, acestia chiar sunt atrasi de mirosul leoparzilor, principalii lor dusmani din salbaticie, relateaza The Independent.

Cercetarea a fost realizata pe 33 de cimpanzei, infectati sau nu, tinuti in captivitate in Gabon. Oamenii de stiinta au observat ca primatele infectate erau de trei ori mai dispuse sa se apropie de urina de leopard si chiar sa o analizeze, comparativ cu restul cimpanzeilor.

Un astfel de comportament nu a fost observat, insa, in randul primatelor, cand au fost expuse la urina altor feline, cum ar fi leii sau tigrii, care nu le sunt dusmani naturali in salbaticie.

T. gondii poate infecta un spectru larg de specii, inclusiv oamenii. Pentru a se reproduce, are nevoie sa ajunga intr-o gazda felina, afirma cercetatorul francez Clemence Poirotte, autorul principal al studiului publicat in jurnalul Current Biology.

Asa cum rozatoarele infectate sunt atrase iremediabil de pisici (astfel incat parazitul sa ajunga in gazda felina, pentru a se reproduce), si primatele sunt atrase de leopard, de asemenea felina, mai explica omul de stiinta.

E prima oara cand cercetatorii arata ca parazitul poate manipula si primatele.

Parazitul care le poate determina pe femei sa se sinucida

Studiul de fata e o dovada in plus ca parazitul poate manipula creierul gazdei. Prin urmare, T. gondii poate influenta si comportamentul oamenilor infectati, afectand direct regiunea cerebrala care proceseaza sentimente precum frica, spun oamenii de stiinta.

Cercetari anterioare au aratat deja ca T. gondii incetineste, in randul oamenilor, reactiile, dar si ca-i face mai predispusi sa-si asume riscuri.

In unele cazuri, tot in randul oamenilor, a dus la tendinta acestora de a-si face rau si chiar de a-i face sa incerce sa se sinucida. Mai mult, exista dovezi ca a dus la afectiuni precum schizofrenia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#parazit pisica infectare om, #Toxoplasma gondii cimpanzei, #Toxoplasma gondii om efecte, #Toxoplasma gondii influenta comportament oameni , #boli