Specialistii din Australia folosesc o tehnica noua prin care spera sa vindece o boala grava a vederii, degenerescenta maculara. Metoda folosita de ei a fost inventata de Shinya Yamanaka si John Gurdon, care au primit anul trecut Premiul Nobel pentru medicina.
Cei doi laureati ai prestigiosului premiu sunt preocupati de aceasta problema grava a vederii, care ii afecteaza in special pe varstnici, scrie
news.com.au.
Australienii de la un centru de specialitate (Centre for Eye Research) au creat celule ale ochiului care pot fi solutia pentru o asemenea problema grava de vedere. Celulele respective sunt luate din piele si folosite in scopul cercetarii cauzelor acestei
afectiuni a vederii.
In Australia, degenerescenta maculara este cauza principala de orbire, iar specialistii nu cunosteau pana acum cauza acestei probleme.
O problema grava de vedere si noi sperante
"Stim ca anumite celule din retina mor, la fel intamplandu-se si cu altele care se bazeaza pe ele pentru sustinere. Daca putem intelege ce se intampla inainte ca celulele sa moara, speram sa gasim noi metode prin care sa diagnosticam boala din timp", spune Kathryn Davidson, specialista in domeniu.
Din pacate, pacientii se prezinta la doctor cu o asemenea problema abia dupa ce aceste celule mor, doctorii neputand face nimic pentru a-i ajuta. Degenerescenta maculara apare la o persoana din sapte cu varsta peste 50 de ani.
Acesta boala provoaca pierderea vederii centrale si afecteaza capacitatea de a vedea detaliile, de a recunoaste fata umana, de a citi si a conduce masina. Specialistilor australieni le-a luat sase luni pentru a crea celulele respective din celule ale pielii. Ramane ca ei sa studieze mecanismul de producere a bolii cu ajutorul lor.