Parkinson loveste tot mai devreme. Primii vizati: programatorii roscati, sub 40 de ani

Joi, 03 Aprilie 2014, ora 23:14
4383 citiri
Parkinson loveste tot mai devreme. Primii vizati: programatorii roscati, sub 40 de ani
Foto: Top Sante

Varsta la care poate debuta boala Parkinson a scazut mult in ultimii ani, una din 20 de persoane afectate imbolnavindu-se inainte de varsta de 40 de ani, in timp ce inainte debutul bolii era dupa 65 de ani, a spus, joi, presedintele Societatii Nationale de Neurologie, Dafin Muresanu.

De asemenea, potrivit medicilor, riscurile privind imbolnavirea de Parkinson sunt influentate si de culoarea parului si de profesie.

In ultimii ani, varsta la care este depistata maladia a scazut la 40 - 50 de ani. Majoritatea cazurilor se inregistreaza la pacienti a caror varsta depaseste 55 de ani, dar unul din 20 de cazuri are debutul inainte de varsta de 40 de ani.

Barbatii sunt mai expusi, statisticile aratand ca prevalenta bolii este de 1,5 barbati la o femeie, a mai spus Muresanu, in cadrul celei de-a treia editii a Cursului International de boala Parkinson si tulburari ale comportamentului motor, care are loc in perioada 2 - 4 aprilie in Poiana Brasov si la care participa specialisti din 11 tari.

La nivel mondial, sunt aproximativ sase milioane de persoane cu boala Parkinson si este posibil ca acest numar sa fie mai mare, avand in vedere cazurile inca nediagnosticate.

Numai in China exista mai mult de 1,7 milioane de persoane cu aceasta afectiune. In Europa se estimeaza ca sunt in prezent peste 1,2 milioane de pacienti cu boala Parkinson, iar numarul acestora este posibil sa se dubleze pana in 2030, a mai spus Muresanu.

In Romania sunt tratati peste 70.000 de bolnavi de Parkinson

In Romania, potrivit ultimelor date, sunt tratati peste 70.000 de bolnavi cu maladia Parkinson, dar exista un numar mai mare de bolnavi care inca nu au fost diagnosticati.

In prezent, peste 30 de medicamente destinate bolii Parkinson si peste 600 de medicamente destinate bolilor neurologice se afla in cercetare si dezvoltare. De altfel, boala Parkinson reprezinta unul dintre subiectele dezbatute tot mai des la marile congrese mondiale de neurologie, a mai spus presedintele Societatii Nationale de Neurologie.

"Este important sa mentionam aportul neurologiei romanesti la aceste manifestari, dovedind in acest fel ca avem oameni valorosi, recunoscuti pe plan international", a conchis Muresanu.

In cadrul evenimentului din Poiana Brasov vor fi prezentate cateva dintre proiectele realizate de catre Societatea Romana de Neurologie.

Cel mai important dintre acestea este REPARK (Registrul National de boala Parkinson), care isi propune sa genereze primul program de evaluare a incidentei si prevalentei bolii Parkinson in Romania.

In continuarea Cursului International de boala Parkinson si tulburari ale comportamentului motor, se va desfasura un alt eveniment educational, pe tema "Progresele abordarii multidisciplinare in boala Parkinson avansata", in perioada 5 - 6 aprilie, tot la Poiana Brasov.

Evenimentul isi propune sa aduca in atentia celor peste 200 de medici neurologi prezenti experientele centrelor de expertiza in diagnosticul si tratamentul bolii Parkinson avansate. In Romania exista 10 astfel de centre, in Bucuresti, Targu Mures, Cluj, Iasi, Timisoara si Oradea.

Profesiile cu risc mai ridicat

Potrivit datelor prezentate la curs, boala Parkinson s-a dovedit a fi mult mai frecventa in randul sudorilor, medicilor, stomatologilor, profesorilor, avocatilor, oamenilor de stiinta si preotilor, iar programatorii au o varsta mai mica in momentul diagnosticului.

Oamenii implicati in procesul de fabricatie si de transport prezinta un risc mai mic de a dezvolta maladia. Boala Parkinson este mai frecventa in mediul rural. Agricultorii sunt mai predispusi la aceasta boala decat vanatorii si silvicultorii.

Culoarea parului conteaza

Totodata, persoanele cu parul negru s-au dovedit a fi cel mai putin predispuse la boala Parkinson, persoanele cu parul castaniu au cu 40 la suta mai multe sanse de a o dezvolta, cele cu parul blond - cu 60 la suta, iar roscatii - sanse aproape duble.

Aceasta asociere poate parea ciudata, insa generarea culorii parului si declansarea bolii au o bucla comuna de biochimie. Dopamina, necesara pentru ameliorarea bolii Parkinson, rezulta din transformarea L-tirozinei in L-dopa. Totodata, melanina, pigmentul care determina culoarea parului, deriva tot din convertirea L-tirozinei in L-dopa.

Exista mai multi barbati decat femei cu boala Parkinson, insa raportul barbati/femei difera foarte mult in functe de tara. Astfel, exista un contrast puternic intre prevalenta crescuta masculina din Nigeria si predominanta feminina din Japonia.

Etiopia are cea mai mica prevalenta a bolii Parkinson inregistrata in lume (7 la 100.000).

Tara cu cea mai mare prevalenta din lume este Albania (800 la 100.000). In aceasta tara, mai multe afectiuni neurologice au fost raportate cu o incidenta mai mare.

Urmatoarea cea mai mare prevalenta a bolii Parkinson din lume este intr-o zona cu plante feromanganice din vecinatatea Brescia, Italia (407 persoane la 100.000 de locuitori).

In 1875, Henri Huchard a detaliat primul caz de boala Parkinson juvenila. El a descris la un copil de 3 ani toate caracteristicile clinice ale bolii Parkinson. De atunci, cazul de boala Parkinson cu varsta cea mai mica a fost cel al unei fete de 10 ani din Oklahoma, care a prezentat primele simptome la numai 2 ani.

Cu toate acestea, dezvoltarea maladiei la persoanele sub varsta de 30 de ani este neobisnuita. Boala Parkinson apare de obicei in jur de 50 - 60 de ani, iar incidenta sa creste cu avansarea in varsta.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#boala Parkinson Romania, #varsta Parkinson, #culoare par Parkinson , #boli