Parkinsonul, boala autoimuna?

Luni, 16 August 2010, ora 17:20
4829 citiri
Parkinsonul, boala autoimuna?

Sistemul imunitar ar putea avea un rol-cheie in aparitia si evolutia Parkinsonului, au descoperit cercetatorii americani.

Un studiu realizat pe parcursul a 20 de ani, pe 4.000 de subiecti din care jumatate erau sanatosi, iar restul diagnosticati cu Parkinson, a scos la iveala faptul ca intre boala si anumite gene ce controleaza imunitatea exista o legatura, conform BBC.

In ultimii ani au existat indicii subtile legate de conexiunea dintre sistemul imunitar si aceasta boala degenerativa a creierului. Acestea au fost certificate de prezentul studiu publicat in Nature Genetics, unde se mentioneaza ca un grup de gene cunoscute sub denumirea HLA se afla in stransa legatura cu Parkinsonul.

Aceste gene sunt cele care ajuta sistemul imunitar sa faca diferenta intre invadatorii straini si propriile celule, din organism. In teorie, acest lucru ar insemna ca sistemul imunitar ar ataca doar organismele infectioase din afara, fara a se intoarce impotriva propriilor celule. In realitate, insa, acest sistem nu e infailibil, genele variind de la individ la individ.

Unele versiuni ale acestor gene pot duce la aparitia unor boli autoimune, cand organismul ataca propriile celule. Scleroza multipla este una dintre aceste afectiuni, aflata in stransa legatura cu genele HLA ce au o anumita mutatie, acesta fiind, cel mai probabil, si cazul Parkinsonului.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Parkinson sistem imunitar, #Pakinson boala autoimuna, #cauze Parkinson , #boli