Ziare.com

Prea mult solar creste semnificativ frecventa cancerului de piele

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 09:03

   

Prea mult solar creste semnificativ frecventa cancerului de piele
Cancerul de piele este foarte frecvent in Elvetia. Expunerea excesiva la razele ultraviolete este principala cauza.

In afara razelor solare, un rol important il joaca sedintele de bronzare la solar, scrie site-ul lesquotidiennes.com.

Elvetia detine un nedorit record european in privinta numarului de cancere de piele. In afara expunerii la raze ultraviolete solare, recurgerea abuziva la solar pentru bronzare artificiala este una din cauzele majore ale melanoamelor pielii.

Studiul, publicat in ultimul buletin al Oficiului federal pentru sanatate publica (OFSP), arata ca aproape o elvetianca din doua si un elvetian din patru au fost deja la solar. Aproape 10% din populatie se expune regulat la 'soarele artificial', mai ales tinerii.

In fiecare an, Elvetia inregistreaza 22 de noi cazuri de melanoame ale pielii la 100.000 de locuitori, ceea ce o situeaza pe primul loc dintr-o lista de 40 de tari europene. La nivel mondial, Elvetia se afla dupa Australia si Noua-Zeelanda.

Cancerele cutanate care nu duc la moarte sunt mult mai frecvente decat melanoamele: 160 de cazuri pe an la 100.000 de locuitori, adica 12.000 in intreaga Elvetie, arata OFSP. La tineri, melanomul este unul din cele mai frecvente tipuri de cancer. In ultimii 20 de ani, frecventa melanoamelor s-a dublat in Elvetia. In randul persoanelor de sub 50 de ani, cresterea si frecventa sunt mult mai ridicate la femei decat la barbati. La persoanele de peste 70 de ani, tendinta este inversa.

Se presupune ca una din cauzele imbolnavirilor este comportarea elvetienilor in timpul concediilor si vacantelor: aceasta s-a modificat de multa vreme, locuitorii din tara cantoanelor expunandu-se puternic la razele UV in week-end-uri si in desele vacante in care fac plaja. In plus, elvetienii merg la solar ca sa compenseze perioadele friguroase si intunecate.

Pe baza acestui studiu, OFSP arata ca orice recurgere la solar prezinta un potential risc pentru sanatate. Persoanele care au o piele de tip I (cea mai deschisa la culoare) ar trebui sa renunte total la solar, lucru de care nu prea se tine seama, constata OFSP.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1398 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor