Prima dovada ca unele antibiotice maresc riscul de Parkinson

Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 07:38
11015 citiri
Prima dovada ca unele antibiotice maresc riscul de Parkinson
Foto: Arhiva/Pixabay

Pentru prima oara, un studiu a aratat o legatura clara intre antibioticele administrate oral si boala Parkinson. Se crede ca boala apare pe fondul schimbarilor pe care antibioticele le determina la nivelul florei intestinale.

Concluzia reiese dintr-un studiu derulat de oamenii de stiinta de la Spitalul Universitar Helsinki, din Finlanda.

Antibioticele care au acest efect sunt mai ales cele cu spectru larg, cat si cele administrate pentru bacteriile anaerobe si ciuperci, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Movement Disorders.

Studiul a aratat ca o administrare excesiva a acestor antibiotice mareste predispozitia la Parkinson. Efectul apare in 15 - 20 de ani, relateaza Science Daily.

Cercetari recente au aratat ca Parkinsonul isi are originea in intestine. S-a observat ca bolnavii de Parkinson au o alta compozitie microbiala la nivelul intestinelor, considerata anormala, dar care nu putea fi explicata.

Studiul de fata arata ca aceste modificari la nivelul florei intestinale, care au loc cu ani inainte sa se declanseze boala, pot fi urmarea uzului excesiv de antibiotice, mai ales cele amintite mai sus, a explicat autorul studiului, neurologul Filip Scheperjans.

Alte cercetari au stabilit deja ca persoanele care sufera de constipatie, sindromul colonului iritabil si nu numai au un risc mai mare de a suferi de Parkinson, peste ani.

A.P.

#antibiotice Parkinson, #antibiotice flora intestinala, #antibiotice risc boli, #Parkinson cauze , #boli