Proprietatile terapeutice ale mugurilor

Duminica, 17 Martie 2013, ora 12:03
29070 citiri
Proprietatile terapeutice ale mugurilor

In cautarile sale de leacuri care sa-i vindece bolile ori sa-i atenueze durerile, omul a constatat, la un moment dat, ca si mugurii plantelor ii pot fi de folos.

Cercetarile moderne au constatat ca mugurii au proprietati terapeutice superioare plantelor mature, ca au o concentratie mai mare de principii active cu cat sunt mai tineri, si ca prezinta un spectru mai larg de actiune decat oricare dintre partile plantei.

In martie, inmuguresc bradul, pinul, plopul si salcia.

Mugurii de brad cresc in varful cregutelor, ca niste inflorescente, si sunt usor de recunoscut dupa culoarea de un verde crud, voios, optimist.

Acum, in aceasta perioada, femeile din zona de munte unde exista paduri de brad, prepara siropul din muguri, un medicament natural deosebit de eficient, recomandat astenicilor, bolnavilor de plamani, copiilor care nu au pofta de mancare, persoanelor slabite dupa o boala lunga si grea.

Mugurii de brad au un gust dulce-acrisor si sunt puternic aromati. Se pastreaza foarte bine la frigider, in pungi de hartie. Poti sa mesteci zilnic, pe stomacul gol, cu un sfert de ora inainte de masa, cate cinci, sase muguri pentru reglarea poftei de mancare, dezinfectarea gurii si improspatarea respiratiei. In plus, daca mesteci patru, cinci muguri de brad, la inceputul crizei, scapi de migrena.

Inhalatiile cu infuzie din muguri de brad desfunda caile respiratorii, vindeca raceala in stadiul incipient, activeaza circulatia si reda tenului stralucirea. Toarna un litru de apa clocotita peste o mana de muguri verzi, acopera-ti capul cu un prosop mare sau un cearsaf si stai aplecat deasupra vasului timp de 10, 15 minute.

Pinul, o ruda foarte apropiata a bradului, are proprietati asemanatoare acestuia, mugurii se folosesc in acelasi mod, doar ca se recomanda si in alte afectiuni. Spre deosebire de mugurii de brad care cresc pofta de mancare, trei, patru muguri de pin, mestecati inainte de masa, scad pofta de mancare, datorita rasinilor din continut si aromei foarte puternice.

Siropul din muguri de pin are efecte diuretice, depurative si antiinflamatoare. Reumaticilor li se recomanda o cura, de una, doua saptamani, cu sirop din muguri de pin, care are certe efecte de detoxificare a organismului.

Mugurii de plop negru, cei culesi inainte de infrunzirea copacului, au efect antiseptic si cicatrizant, antiinflamator, expectorant, diuretic si analgesic, datorita salicinei. Maceratul sau pulberea din muguri de plop trateaza, cu rezultate remarcabile, bolile respiratorii si imbunatatesc imunitatea.

Salcia este primul copac care infrunzeste primavara. Alaturi de frunze si scoarta de pe ramurile tinere, de la salcie se recolteaza si mugurii, la inceputul primaverii. Maceratul din muguri de salcie se recomanda in insomnie, isterie si tulburari psihosomatice.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#sirop muguri beneficii, #sirop muguri pini beneficii, #tratament sirop muguri brad , #boli