Protejeaza-te de encefalita - Ce spune medicul

Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 18:38
9074 citiri
Protejeaza-te de encefalita - Ce spune medicul
Foto: Arhiva

Encefalita este o boala cat se poate de grava si periculoasa, caci afecteaza tocmai creierul, cel care conduce activitatea intregului organism. Acesta isi mareste volumul, sangele nu mai circula in parametri normali si pacientul are o stare febrila, nu mai este pe deplin constient, are momente in care delireaza (in stadii avansate) si sufera de migrene ingrozitoare.

Este absolut necesar ca inca de la primele simptome care ii dau unui om de banuit ca ar putea suferi de encefalita sau de alta afectiune care afecteaza creierul sa mearga la medic pentru analize urgente.

Dupa cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon, pe langa dureri de cap, confuzie si cresterea temperatiurii corpului, encefalita mai poate prezenta si alte simptome, precum stari de greata, de voma, intoleranta neobisnuita la lumina, dureri in zona cefei, incordarea muschilor spatelui, astfel incat simti o tensiune continua desi nu ai motive sa fi facut febra musculara, somnolenta, oboseala continua.

In cazurile mai avansate, atunci ca persoana se afla in medii dificile, unde nu are acces la un spital sau din nestiinta refuza sa ceara ajutorul unui specialist, se poate ajunge la dificultatea de a purta un dialog, din cauza starii de confuzie care devine din ce in ce mai accentuata, apar momente in care memoria nu mai functioneaza asa cum trebuie, o stare permanenta de neliniste, chiar personalitatea individului putandu-se modifica, dar poate suferi si de un tremurat involuntar.

Lasata netratata, encefalita poate aduce moartea, mai ales daca simptomele sunt agresive inca de la inceput si avanseaza repede. Ea poate fi de multe ori confundata cu meningita, asa ca persoana pe mana careia te lasi trebuie sa fie specializata in astfel de probleme, pentru a-ti oferi tratamentul adecvat.

In ceea ce priveste cauzele, oamenii trebuie sa fie atenti in special primavara tarziu, vara si toamna timpuriu, cand in natura, atunci cand merg prin parcuri, la picnic sau pur si simplu stau seara afara, pot contacta capusi din iarba sau pot fi muscati de tantari infectati cu virusuri.

Si virusurile care sunt responsabile de oreion, rujeola sau rubeola pot duce la encefalita, mai ales daca sunt lasate netratate, dar si cele mai blande, precum cele care provoaca gripa, trebuie luate in considerare, caci pot suferi modificari odata ajunse in corpul uman. Cel mai des intalnit virus care provoaca encefalita este herpes simplex.

Un numar foarte mic de tantari si alte insecte este purtator de asemenea virusuri, dar este bine sa se ia masuri de protectie pe perioada considerata periculoasa.

Cel mai bine este sa eviti zonele unde a iznucnit o astfel de epidemie, sa te vaccinezi impotriva bolilor ale caror complicatii pot duce spre encefalita, sa folosesti creme speciale de piele care sa tina insectele la distanta, iar daca observi ca ai fost muscat de o capusa cel mai indicat ar fi sa mergi la medic sa ti-o extraga, astfel incat sa te asiguri ca o parte din ea nu ramane infipta in pielea ta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#encefalita cauze, #encefalita simptome, #encelaita tantari capusi, #encefalita virusi, #encefalita creier pericol , #boli