Remedii la indemana pentru prevenirea si ameliorarea gutei

Luni, 04 Iulie 2011, ora 18:19
14898 citiri
Remedii la indemana pentru prevenirea si ameliorarea gutei
Foto: foxnews

Guta este o forma dureroasa de artrita, provocata de depunerea sarurilor din acidul uric in zonele unor articulatii (unele persoane produc prea mult astfel de acid, altele prea putin). Durerea, cand apare, este atat de intensa incat chiar si cea mai mica atingere deranjeaza puternic.

Cel mai adesea, guta este depistata atunci cand o persoana ajunge la doctor cu o durere puternica la nivelul degetului mare de la un picior. De asemenea, alte simptome sunt inflamatie si roseata in zona afectata. Daca ai aceste simptome este important sa mergi la medic deoarece, lasata netratata, guta poate sa se agraveze.

Potrivit studiilor, se pare ca barbatii sunt mai expusi riscului de a face guta, iar acesta creste odata cu varsta. Insa si riscul in cazul femeilor creste considerabil dupa menopauza. Printre factorii de risc se numara hipertensiunea, problemele la rinichi, obezitatea, problemele cardiovasculare, dar si cazurile de guta in familie.

Conform Fox News, iata cateva remedii simple si la indemana, oferite de nutritionistul Patricia Bannan, pentru a reduce riscul de a te imbolnavi de guta si pentru a ameliora durerea, in cazul in care deja suferi de aceasta boala.

1. Mananca cirese

Acestea sunt excelente pentru cei care au guta sau vor sa previna instalarea ei. Ciresele, in orice forma - compot, suc, gem, sau naturale - pot reduce toxinele din corp si pot curata rinichii.

2. Consuma lapte dulce si iaurt

Aceste doua alimente te pot ajuta sa tii departe boala, deoarece reduc nivelul de acid uric din sange.

3. Consuma mere

Acestea pot ajuta la neutralizarea acidului uric. Patricia Bannan recomanda si o alta varianta de consumare a merelor, in afara de cea clasica (in stare naturala): curata-le de coaja si de samburi, taie-le felii si fierbe-le in putina apa, trei ore sau mai mult, pana obtii o pasta consistenta, maro si dulce; pastreaz-o la frigider pana cand o consumi (un fel de dulceata fara zahar).

4. Bea suficiente lichide

Pentru a evita episoadele de durere declansate de guta este important sa bei suficiente lichide - opt pahare de aproximativ 180 de mililitri pe zi. Este de preferat sa fie apa sau ceai. Lichidul previne formarea pietrelor la rinichi.

5. Limiteaza consumul de carne

Unele alimente cresc nivelul de acid uric din sange, astfel ca este important sa reduci cantitatile consumate. Mai exact, limiteaza consumul de carne - in special de organe precum ficat, rinichi, creier, si de peste - ai grija la ansoa, hering si macrou.

6. Evita bauturile alcoolice

Alcoolul poate sa creasca nivelul de acid uric din sange, marind astfel si riscul de a face guta. Ai grija in special la lichioruri si la bere. Vinul este mai sigur pentru consum - studiile nu arata ca acesta influenteaza acidul uric.

7. Mentine-ti o greutate sanatoasa

Pentru a controla guta este esential si sa iti mentii o greutate normala, sanatoasa, obezitatea fiind unul dintre factorii de risc, asa cum este mentionat si mai sus.

8. Incearca sa meditezi

Tehnicile de relaxare si meditatia pot ajuta la ameliorarea durerilor in timpul unui atac de guta, distragandu-ti atentia de la intensitatea disconfortului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Guta, #remedii guta, #sfaturi guta, #prevenire guta, #ameliorare durere guta , #boli