Romanii traiesc periculos: Consuma de doua ori mai mult zahar decat media europeana

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 21:51
3210 citiri
Romanii traiesc periculos: Consuma de doua ori mai mult zahar decat media europeana

Obiceiurile nesanatoase ale romanilor, precum si stresul si oboseala cronica conduc la o dezechilibrare din punct de vedere hormonal, potrivit medicilor prezenti joi conferinta de Ziua Internationala a Alimentatiei, intitulata "Educatia alimentara bate gena!".

"Din pacate, tara noastra are cea mai mare mortalitate cauzata de cancerul nedepistat la timp, iar in cele mai multe cazuri, boala este provocata de obiceiurile nesanatoase. De aceea, pe termen lung, cele mai bune rezultate in sanatatea publica ar fi obtinute daca cei mici ar fi convinsi ca e mai bine pentru ei sa manance strugure, decat ciocolata", a declarat medicul nutritionist Lygia Alexandrescu, informeaza Mediafax.

Potrivit medicului, un roman consuma in medie 30 de kilograme de zahar anual, comparativ cu 16 kilograme, cat consuma in medie un european, explicandu-se astfel inmultirea cazurilor de diabet copii, dar si faptul ca jumatate din populatia Romaniei este obeza.

De asemenea, reprezentantul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a anuntat lansarea unui proiect cu privire la introducerea obligatorie a educatiei alimentare in scoli.

"Se lucreaza la un proiect privind introducerea educatiei nutritionale in planurile de invatamant, care ii va include atat pe elevii din clasele primare, cat si pe dascalii care le vor preda.

Exista si acum module de educatie pentru sanatate, dar sunt abordate ca disciplina optionala. Cu sprijinul ministerelor Educatiei si Sanatatii, un astfel de proiect i-ar putea ajuta pe cei mici sa inteleaga ce inseamna obiceiuri alimentare sanatoase", a spus Cornelia Popa Stavri, reprezentanta FSLI.

Specialistii au explicat si ca scuzele cu privire la faptul ca bolile sau castigul in greutate sunt provocate de genele transmise sunt doar mituri.

"Toti venim cu un pachet de gene bune, dar problema este ca nu stim sa-l conservam si ca o putem face folosind combinatii alimentare bune pentru sanatate. Iar cea mai buna dovada ca acest lucru este posibil o reprezinta avantul pe care l-a luat nutrigenetica la nivel mondial, adica acea stiinta care studiaza relatia dintre gene si nutrient. Tocmai aceasta stiinta face trecerea de la tratarea bolilor la preventie, in functie de fiecare caz in parte", a explicat Natalia Cucu, directorul Centrului de Epigenetica.

Potrivit datelor centralizate la Centrul de calcul si statistica sanitara din cadrul Ministerului Sanatatii, in Romania aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate, 20% este supraponderala, iar numarul copiilor supraponderali esteu cu 18% mai mare in ultimii zece ani.

Citeste si:
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat vineri, 28 ianuarie, la criticile primite de cetățeni din cauza problemelor legate de termoficare. Într-unul dintre mesajele critice, un...
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut vineri, 28 ianuarie, noi declarații aberante împotriva vaccinării anti-Covid. Invitată la un post de televiziune intitulat News România, senatoarea a...
Comentarii
IOAN 3
rank 5
Nonpolitikon
rank 5
30 kg de zahăr pe an? Dacă te iei după dantură (sau ce țin în gură),