Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cancerul gastric, o boala vindecabila

Marti, 24 Iunie 2014, ora 10:30
58566 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cancerul gastric, o boala vindecabila
Foto: Arhiva personala

Cancerul gastric este o boala destul de frecventa, care duce anual la 800.000 de decese. Un diagnostic precoce permite de cele mai multe ori un tratament urmat de vindecare.

Factorii de risc pentru cancerul gastric

Desi, teoretic, oricine poate sa se imbolnaveasca de cancer gastric, aceasta boala o intalnim mai frecvent in anumite situatii. De obicei, bolnavul este barbat cu varsta de 50-60 de ani, fumator si consumator de alcool. In plus, mananca frecvent carne sarata si peste sarat, muraturi, preparate de tip barbeque sau alimente conservate altfel decat prin congelare.

Aceasta boala se mai intalneste la persoanele obeze sau care au rezectie gastrica de mai mult de zece ani, cu anemie pernicioasa sau gastrita atrofica, cu Helicobacter Pylori sau cu polipi gastrici sau intestinali.

Este evident ca exista si exceptii de la descrierea anterioara, adica cancer gastric la persoane care au un singur factor de risc sau chiar niciun factor de risc, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Cercetarile clinice arata ca o alimentatie bogata in legume si fructe proaspete si fibre, fara conservanti, muraturi si alimente preparate prin sarare si afumare scade riscul de aparitie a cancerului gastric.

Simptomele evolueaza progresiv

Desi exista pacienti cu cancer gastric care nu au niciun simptom, iar diagnosticul este pus cu ocazia unei endoscopii facute din alte motive (de exemplu, este depistat cancerul gastric la bolnavi cu ciroza, care faceau endoscopia pentru a se evalua varicele esofagiene), majoritatea pacientilor cu cancer gastric au simptome.

In functie de stadiul bolii, simptomele pot fi mai evidente sau mai usoare. In stadiul de inceput al bolii, pacientii au astenie, nu au pofta de mancare (in special prezinta "scarba" fata de carne) si au uneori simptome depresive; in acest stadiu este posibil ca nimeni sa nu se gandeasca la cancer gastric, mai ales daca persoana respectiva nu are un factor de risc (mentionate mai sus).

In stadii ceva mai avansate, pot sa apara dureri in capul pieptului, greata, scadere in greutate, balonare, iar daca boala este si mai avansata apare satietate imediat dupa ce incepi sa mananci, varsaturi alimentare sau cu sange nedigerat sau digerat, uneori dificultate la inghitire (atunci cand tumora este situata la gura de intrare in stomac), diaree cu fecale negre si lucioase (ca pacura) sau constipatie.

Uneori se observa si umflarea unor ganglioni (adenopatie). In aceasta faza diagnosticul este relativ usor de pus, dar, din pacate, tratamentul are eficienta destul de redusa, vindecarea fiind rareori posibila.

Diagnosticul

Daca ne gandim ca un pacient are cancer gastric, prima explorare care se face este endoscopia digestiva superioara, urmata de biopsia tumorii si examinarea ulterioara la microscop. Nu totdeauna la endoscopie se vede o tumora care trimite cu gandul la cancer; uneori se vede un ulcer, care la biopsie se dovedeste a fi de fapt un cancer ulcerat.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cand se impune endoscopia digestiva superioara

Alte explorari folositoare in cazul celor cu cancer gastric sunt ecografia abdominala sau examenul CT abdominal, pentru a urmari daca nu sunt metastaze in ficat, ganglionii abdominali sau in cavitatea abdominala, radiografia pulmonara, cu acelasi scop.

Daca exista adenopatii (ganglioni mariti) se poate scoate unul pentru a-l examina la microscop. Exista si analize de sange care trebuie facute: in principiu hemograma (acesti pacienti au in general anemie), determinarea fierului sanguin (care scade din cauza pierderilor de sange din tumora) si markerii tumorali.

Pacientii au mare incredere in markerii tumorali, dar din pacate cresterea lor nu este constatata in toate cazurile de cancer gastric. Antigenul carcinoembrionar este un marker tumoral care poate fi crescut in 40-50% din cazurile de cancer gastric, concentratia lui scazand dupa operatia reusita si crescand din nou daca apare recidiva postoperatorie.

Antigenul CA-19-9 este crescut la cca 20% dintre pacientii cu cancer de stomac; informatii furnizeaza si alti markeri tumorali - β-hCG (beta-human chorionic gonadotropin) sau CA-125.

Sunt centre unde se efectueaza PET scan (tomografie cu emisie de pozitroni) dupa injectarea de substante care se fixeaza in zona tesutului canceros cu metabolism activ, facandu-l vizibil.

Cu ce se poate confunda un cancer gastric?

Daca ar fi sa judecam numai dupa simptome, sunt extrem de multe boli care dau simptome similare cu cele ale cancerului gastric, cele mai frecvente fiind ulcerul gastric si duodenal, esofagita, gastrita, hernia hiatala, achalazia sau cancerul esofagian.

Daca judecam natura unei leziuni gasite la endoscopie, trebuie facuta diferentierea intre cancerul gastric si ulcerul gastric, limfomul gastric, gastrita cronica, tumorile gastrice benigne.

Cat se traieste cu cancer gastric?

Exista mai multe stadii ale cancerului gastric, in cele initiale tumora fiind de mici dimensiuni, iar in cele avansate find extinsa in afara stomacului sau prezentand metastaze in ganglioni sau in alte organe. Determinarea stadiului cancerului gastric este importanta pentru a putea stabili tratamentul corect.

Supravietuirea globala a pacientilor cu cancer gastric este de cca 20% dupa cinci ani de la diagnostic, insa in formele localizate si fara metastaze, supravietuirea la cinci ani este de >75%. In functie de stadiul cancerului, supravietuirea variaza de la 90% in stadiul zero la mai putin de 5% in stadiul patru, cel mai avansat.

In cancerul gastric metastazele apar rapid, inca din stadiul al doilea de boala, iar prezenta metastazelor scade sansa de vindecare si durata supravietuirii pacientului.

Cancerul gastric se trateaza chirurgical

Tratamentul cancerului gastric este de obicei chirurgical, odata cu tumora extragandu-se si ganglionii din regiunea stomacului. Multi chirurgi din lume prefera sa scoata tot stomacul (gastrectomie totala), pentru a preveni aparitia recidivei pe bontul gastric ramas, dar sunt si altii care scot numai o portiune din stomac (gastrectomie subtotala), iar operatia se poate asocia sau nu cu radioterapie si citostatice.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Flora intestinala

In unele cazuri, este posibil si tratamentul endoscopic - rezectie endoscopica asociata cu distrugerea bazei tumorii.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Cancerul gastric, #cancer gastric supravietuire, #cancer gastric diagnostic, #simptome cancetr gastric, #Alecse Valerian Ditoiu Fundeni , #boli