Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cu ce poate fi confundata anemia si care sunt riscurile

Luni, 14 Aprilie 2014, ora 17:27
12771 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cu ce poate fi confundata anemia si care sunt riscurile
Foto: Arhiva personala

Multe persoane se plang de oboseala, lipsa de putere sau ameteli, iar unele au impresia ca este vorba despre anemie, confuzia facandu-se uneori si cu tensiunea arteriala mica sau astenia.

Lucrurile nu stau deloc asa, desi deseori anemia poate sa fie insotita de lipsa de putere si ameteala, prin oxigenarea insuficienta a muschilor si creierului, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Daca aceasta este cauzata de o pierdere de sange, poate sa scada si tensiunea arteriala. Exista si posibilitatea ca aceasta sa existe fara respectivele simptome, asa cum exista si lipsa de putere sau ameteala fara anemie.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: O problema medicala mai delicata, dar deloc de neglijat

Ce este anemia?

Anemia este definita ca scaderea cantitatii de hemoglobina sub valorile corespunzatoare varstei si sexului respectiv. Aceasta este singura definitie corecta. Se poate spune despre o persoana ca are astenie daca are hemoglobina mica, adica sange mai putin concentrat.

De ce apare?

Anemia poate fi generata de trei grupe mari de cauze: prin pierdere de sange (cel mai frecvent pierderea are loc pe cale digestiva sau genitala - la femei), prin distrugerea exagerata a globulelor rosii (numita si anemie hemolitica, insotita de obicei de icter si splina marita) si anemie prin lipsa de producere a globulelor rosii (prin lipsa de fier, vitamina B12, acid folic, in leucemii etc).

Cum afli daca ai anemie?

Este simplu sa afli daca ai anemie: faci o hemograma si se pune diagnosticul. Nu este suficient insa. Pentru a putea urma un tratament corect este necesara lamurirea exacta a cauzei.

Cum se trateaza anemia?

Multe persoane considera ca daca au anemie trebuie sa ia fier, eventual si vitamine, iar aceasta atitudine nu este corecta.

Stiind care este cauza unei anemii, poti intui si tratamentul: acesta este cu fier doar in anemiile prin lipsa de fier (cum sunt cele in care se pierde sange), in celelalte tipuri de anemie administrandu-se alte medicamente (vitamina B12 in anemia prin lipsa acestei vitamine, citostatice in anemia din leucemii, cortizon in anemia hemolitica) sau practicandu-se diferite manevre (ca de exemplu oprirea endoscopica sau chirurgicala a sangerarilor).

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Constipatia cronica, de la cauze la consecinte

Astenia de primavara

Astenia sau oboseala pot avea numeroase cauze: anemia, lipsa de odihna, stresul, numeroase boli, efortul fizic excesiv, lipsa de antrenament, nevroze.

Astenia de primavara poate fi explicata prin lipsa unor elemente necesare organismului pe parcursul iernii, mai ales in cazul consumului redus de legume, fructe si cruditati. Rareori astenia de primavara este insotita de anemie.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Anemia deghizata, #anemie astenie, #anemie cauze, #anemie tratament, #dr Alecse Valerian Ditoiu Fundeni, #anemie indicatii medic , #boli