Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Dischinezia biliara - ai fiere lenesa sau nervoasa?

Luni, 28 Aprilie 2014, ora 11:06
44261 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Dischinezia biliara - ai fiere lenesa sau nervoasa?
Foto: Arhiva personala

Dischinezia biliara defineste evacuarea anormala a veziculei biliare (fierii), problema care apare cel mai des la femeile cu varsta de 40 ani.

In mod normal, vezicula biliara este plina cu bila intre mese. Ea se contracta si isi elimina continutul in momentul in care mancarea trece din stomac in duoden, iar in alimentele consumate se gasesc substante care ii stimuleaza evacuarea (in general grasimi animale, dar si vegetale).

Evacuarea normala a colecistului functional este de minimum 40% din continut (fractia de ejectie), in cazul dischineziei biliare el golindu-se mai mult sau mai putin decat in mod normal, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Clasificarea dischineziei biliare: Fiere nervoasa sau lenesa?

Atunci cand colecistul se contracta excesiv, dischinezia biliara se numeste hipertona ("fiere nervoasa"), iar atunci cand nu se contracta la stimulii obisnuiti, dischinezia biliara poarta numele de hipotona ("fiere lenesa").

Cine este predispus

S-a constatat ca persoanele care provin dintr-o familie unde exista aceasta boala au risc mai mare de a avea aceeasi problema, mai ales daca este vorba de femei. Problema este mai frecvent intalnita si la cei cu afectiuni hepatice, boli gastrointestinale - inclusiv paraziti intestinali - sau boli de pancreas.

Tulburari in evacuarea colecistului pot sa apara si la persoanele cu sensibilitate psiho-emotionala, stres, emotivitate excesiva, suprasolicitari sau odata cu tulburarile hormonale cauzate de instalarea menopauzei.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: In ce situatii doare ficatul

Simptome

Cele mai multe persoane cu aceasta tulburare prezinta, de obicei, jena in partea abdominala dreapta, sub coaste, sau in epigastru (capul pieptului), dar destul de frecvent pot sa apara si dureri in aceasta zona.

Durerile sunt moderate, dar pot impiedica desfasurarea activitatii normale, sunt constante pe perioada dureroasa, fara cresteri si scaderi de intensitate, dureaza minimum 30 minute, pot merge in spate, catre omoplatul drept.

Crizele dureroase apar de obicei noaptea, durerea nu este modificata de miscarile corpului, evacuarea intestinului (scaun) sau medicamente antiacide si pot fi insotite de balonare, greata, gust amar si durere de cap.

Diagnostic

Pacientul este suspect de aceasta boala daca la examinarea medicala exista durere abdominala in dreapta, sub coaste, la palpare. Ecografia abdominala arata absenta litiazei (pietrelor), "noroiului" biliar sau a microlitiazei, iar in cazul dischineziei biliare hipotone fierea plina cu bila se vede mare; daca se face ecografie abdominala inainte si dupa ce se administreaza un preparat pentru evacuarea bilei, se poate calcula fractia de ejectie a veziculei biliare.

Tratamentul dischineziei biliare

Tratamentul acestei boli este necesar doar in perioada puseelor dureroase, cu medicamente antispastice, in dischineziile hipertone, sau prochinetice (medicamente stimulante ale contractiei veziculei bilaire), in dischineziile hipotone; in situatii deosebite (rar) se poate face colecistectomie (extirparea fierii), cand tratamentul anterior nu a fost eficient.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Constipatia cronica, de la cauze la consecinte

Regimul alimentar

Ca regula generala in dischinezia biliara hipertona se recomanda evitarea alimentelor care pot declansa o criza dureroasa - grasimi animale, preparate cu galbenus de ou, ciocolata, unt, smantana, maioneza, lapte gras, branzeturi grase, afumaturi, tocaturi, sarmala, varza, fazole, mezeluri grase, nuci, alune, seminte de dovleac sau preparate cu ulei de floarea soarelui.

In forma hipotona de dischinezie biliara, aceste alimente pot fi folosite, deoarece ele stimuleaza evacuarea colecistului, iar stagnarea indelungata a bilei in colecist duce la formarea calculilor.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Dischinezia biliara, #simptome dischinezia biliara, #durere dreapta sub coaste, #durere drepta jos boli, #dr Alecse Valerian Ditoiu Fundeni, #dischinezia biliara tratament , #boli