Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Pancreatita acuta, o boala periculoasa

Luni, 19 Mai 2014, ora 17:44
9337 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Pancreatita acuta, o boala periculoasa
Foto: Arhiva personala

Pancreatita reprezinta inflamatia pancreasului, in urma careia se distrug zone din acest organ. Din cauza acestui fapt, enzimele pancreatice se activeaza in interiorul organului, ducand la autodigestia sa si a tesuturilor vecine.

La persoanele la care pancreatita acuta evolueaza favorabil, pancreasul poate sa ramana cu boala cronica (pancreatita cronica). In contextul scaderii cantitatii de tesut pancreatic, scade si cantitatea de enzime - si uneori de hormoni - secretate de pancreas, ca urmare digestia nu se mai produce complet, iar substantele nutritive se pierd prin materiile fecale, ducand la denutritia organismului. Lipsa hormonilor pancreasului poate genera diabet zaharat, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Cine poate sa faca pancreatita acuta

Alcoolul produce 35% din cazurile de pancreatita acuta prin activarea enzimelor pancreatice in interiorul organului cu digestia lui, acelasi lucru intamplandu-se si in cazul pietrelor la fiere, care la randul lor dau 40% dintre toate cazurile de pancreatita acuta.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Hepatita sau ciroza?

Este de retinut ca dimensiunile pietrelor de la fiere au mare importanta in aparitia pancreatitei acute - cu cat pietrele sunt mai mici, cu atat riscul este mai mare, uneori pancreatita acuta aparand chiar la persoane care au litiaza biliara fara niciun fel de simptom.

Medicamentele pot fi implicate in aparitia pancreatitei acute, fiind descrise cazuri la persoane care au luat estrogeni, tetraciclina, cortizon, furosemid, salazopirina sau unele citostatice si ceva mai rar la cele care au luat metronidazol, nitrofurantoin sau piroxicam.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Paracetamolul si toxicitatea hepatica

Alte situatii mai rare in care poate sa apara pancreatita acuta sunt cresterea trigliceridelor, anomalii ale canalelor pancreatice, cresterea exagerata a calcemiei, tumori pancreatice, unele toxine si interventiile endoscopice sau chirurgicale pe caile biliare.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Ficatul marit

Cum se manifesta o criza de pancreatita acuta?

S-a constatat ca, cel mai frecvent, criza de pancreatita acuta apare de obicei la persoanele obeze dupa o masa copioasa, cu grasimi, prajeli si consum de alcool.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Efectele consumului de alcool

Persoana cu pancreatita acuza dureri mari abdominale, care nu prea raspund la medicamente, transpiratii, hipotensiune arteriala, greata, varsaturi si diaree, febra, balonare, uneori icter.

In cazul aparitiei simptomelor mentionate in contextul descris, este bine sa se mearga la cea mai apropiata unitate sanitara competenta, deoarece nu sunt rare cazurile in care pancreatita acuta evolueaza prost daca nu este tratata cum trebuie si la timp.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Pancreatita acuta, #Pancreatita acuta simprome, #pancreatita cauze, #dr Alecse Valerian Ditoiu Fundeni , #boli