Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Paracetamolul si toxicitatea hepatica

Luni, 12 Mai 2014, ora 17:41
10316 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Paracetamolul si toxicitatea hepatica
Foto: Arhiva personala

Unul dintre rolurile ficatului este de a face netoxice majoritatea substantelor toxice care ajung in organism.

Desi majoritatea oamenilor accepta ca unele substante pot fi toxice pentru organism (alcoolul, tutunul, medicamentele, grasimile etc), nu accepta ca altele pot avea acelasi efect (ceaiurile, argila, prafurile de gandaci etc), bazandu-se pe faptul ca sunt naturale sau "naturiste". Naturale sunt si matraguna sau petrolul, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Hepatita sau ciroza?

Provenienta substantelor toxice in organismul uman:

Cele mai importante surse de substante toxice pentru ficat provin din alimentatia obisnuita (prin prajire, fermentare, afumare, ciuperci, contaminare cu microbi etc).

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Ficatul marit

Alcoolul este un toxic hepatic recunoscut. Orice fel de bautura alcoolica este toxica pentru ficat, desi in cantitati mici acest efect nu este evident, ficatul fiind capabil sa detoxifice organismul, fara urmari majore asupra sa (fara a se imbolnavi).

Medicamentele, in majoritatea lor, sunt transformate la nivelul ficatului, rezultand in uzura acestuia. De aceea, in bolile de ficat se recomanda administrarea a cat mai putine medicamente, doar cele absolut necesare si mai putin toxice la nivel hepatic.

Medicamente cel mai cunoscute pentru efectul lor toxic hepatic sunt cele antiinflamatoare, unele antibiotice si antidepresive, citostaticele si anticonceptionalele.

Paracetamolul este unul din cele mai toxice medicamente pe ficat. Exista situatii in care, dupa o singura tableta de paracetamol, transaminazele au crescut la peste 1000ui/dl (de 200 de ori mai mult decat inainte de a lua paracetamol) si au fost descrise cazuri de insuficienta hepatica acuta care au dus la deces sau in care a fost nevoie de transplant hepatic.

Aparitia insuficientei hepatice acute dupa paracetamol nu tine de doza luata, ci mai ales de reactia organismului la acest medicament. In Romania, doza de paracetamol pe tableta este mai mare decat in alte tari (500mg fata de 325mg in SUA, de exemplu). In plus, trebuie stiut ca aceasta substanta se gaseste si in medicamente cu alte denumiri.

Toxicitatea paracetamolului poate sa apara la persoane cu ficatul perfect sanatos, iar daca persoana respectiva are deja o boala de ficat, asociaza si alte medicamente sau alcool, aceasta creste exponential.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Paracetamolul si toxicitatea hepatica, #medicamente toxicitate, #toxicitate ficat surse, #medicamente toxice ficat, #medic Alecse Valerian Ditoiu Fundeni , #boli