Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Simptomele si diagnosticul unei "boli mute"

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 17:25
10013 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Simptomele si diagnosticul unei "boli mute"
Foto: Arhiva personala

Litiaza biliara este o boala frecvent in intalnita, mai ales la femei, localizarea cea mai frecventa a pietrelor fiind in colecist. Riscul de aparitie a calculilor biliari creste odata cu inaintarea in varsta, la peste 70 de ani 15% dintre barbati si 25% dintre femei avand litiaza biliara.

Boala poate sa apara si la copiii cu anumite afectiuni, anomalii congenitale sau malformatii ale cailor biliare. Se considera ca in tara noastra 1-3 dintr-o suta de persoane fac anual litiaza biliara.

O boala muta

Daca 25% dintre femeile in varsta au litiaza biliara si aceasta boala ar da simptome totdeauna, medicii ar vedea zilnic persoane cu crize la fiere. De fapt, lucrurile nu stau deloc asa, in majoritatea cazurilor litiaza biliara nu da simptome deloc, sau da simptome blande si oarecum nespecifice, fiind descoperita intamplator cu ocazia unei ecografii efectuate la un control sau cand se cauta alte afectiuni.

Atunci cand exista simptome, pacientii cu litiaza biliara se plang de durere in dreapta sub coaste. Uneori, pacientii vin cu simptome, cele mai frecvente fiind durere, jena, apasare sau discomfort in dreapta, sub coaste, durerea mergand uneori in spate, greata la anumite alimente, inspecial grasimi, prajeli, ciocolata, gust amar, balonare de multe ori nejustificata de alimentatie si destul de frecvent crize de migrena, insotite de dureri abdominale in dreapta.

Simptomele mentionate nu sugereaza unui medic diagnosticul cert de litiaza biliara, ele fiind date si de simpla dischinezie biliara si se amelioreaza cu tratament si regim corepunzator.

Litiaza biliara cu colica

Uneori un pacient aparent sanatos, de obicei femeie, se poate trezi brusc cu durere crunta in dreapta, sub coaste, care merge posterior catre varful omoplatului, durerea aparand brusc, in lipsa vreunei boli, de obicei in a doua parte a noptii, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Medicul care discuta atent cu pacientul poate evidentia ca inaintea durerii persoana in cauza a consumat alimente care in mod obisnuit contracta fierea - maioneza, frisca, ciocolata, oua, salata de vinete, grasimi animale, smantana, prajeli.

Este demn de mentionat ca durerea nu apare imediat dupa alimentele mentionate, ci la mai multe ore dupa masa, cand acestea trec din stomac in duoden si stimuleaza contractia si evacuarea colecistului, care poate antrena si pietrele care au tendinta sa blocheze canalul de eliminare a fierii. Durata durerii este diferita, variind de la un sfert de ora la cateva ore, perioada in care pacientul este practic imobilizat, inconvoiat de durere.

Durerea descrisa poarta numele de colica biliara, este in majoritatea cazurilor data de prezenta pietrelor in colecist si este asa de caracteristica incat daca un medic pune diagnosticul de litiaza biliara doar pe baza caracteristicilor durerii, are sanse de peste 90% sa aiba dreptate.

In colica biliara, in afara durerii pacientul are frecvent si varsaturi alimentare sau cu bila, balonare si diaree. In majoritatea cazurilor, cu tratament corespunzator, durerile dispar destul de rapid, putand sa reapara in conditii similare de regim, daca nu s-a eliminat piatra de la fiere.

Complicatii

Uneori, rar, in cazul blocarii canalului de scurgere a bilei in duoden poate sa apara icter mecanic cu icter cu mancarime de piele, urina rosietica - portocalie, scaune decolorate, albicioase si moi, iar daca se asociaza si infectia (colecistia sau angiocolita acuta) poate sa apara febra.

Daca lucrurile merg si mai prost si vezicula biliara perforeaza, poate sa apara peritonita biliara cu varsaturi fecaloide, iar daca este afectat si canalul de evacuare a secretiei pancreasul poate sa se asocieze pancreatita acuta.

In aceste situatii, tratamentul cu medicamente nu mai rezolva situatia decat rareori, de obicei fiind nevoie de tratament interventional.

Ecografia abdominala, obligatorie

Daca diagnosticul de litiaza biliara este sugerat de colica, in cazul pacientilor fara simptome el poate fi pus doar prin investigatii. De obicei ecografia abdominala este suficienta, ea putand preciza daca exista sau nu pietre, daca sunt mari sau mici, unde sunt localizate, daca colecistul sau caile biliare sunt dilatate. Rareori sunt necesare examene suplimentare, doar in cazurile neclare, cum ar fi tomografia computerizata.

Analize

De obicei, in litiaza bilira asimptomatica (fara simptome), rezultatele analizelor de laborator uzuale pe care le prescriem sunt normale. Alteori gasim analizele modificate, mai ales in cazul aparitiei complicatiilor - cresterea numarului leucocitelor, cresterea fibrinogenmului si VSH in cazul colecistitei, cresterea fosfatazei alcaline si bilirubinei in cazul blocarii canalului hepatic comun sau coledoc, cresterea transaminazelor, in cazul imbolnavirii ficatului din cauza migrarii calculilor pe canalul hepatic comun sau coledoc.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Simptomele si diagnosticul litiazei biliare, #litiaza biliara simptome, #durere dreapta sub coaste boala, #litiaza biliara dr Alecse Valerian Ditoiu, #medic Alecse Valerian Ditoiu Fundeni, #litiaza biliara tratament, #litiaza biliara analize , #boli