Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Sindromul oboselii cronice

Luni, 11 August 2014, ora 20:38
7217 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Sindromul oboselii cronice
Foto: Arhiva personala

Se poate spune despre o persoana ca sufera de sindromul oboselii cronice (Chronic fatigue syndrome (CFS) atunci cand oboseala, in cazul sau, tine de mai mult de 6 luni si nu este explicata de efortul fizic excesiv. In plus, aceasta nu dispare dupa odihna suficienta.

O alta conditie este aceea a absentei altor boli care sa o explice, a declarat pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Care este cauza sindromului oboselii cronice?

Cauza oboselii permanente nu este cunoscuta, cel mai frecvent fiind luate in discutie infectiile cu diferite cu virusuri, Chlamidii, (pneunonie infectioasa sau alte infectii ale tractului aerian superior, diaree infectioasa, mononucleoza infectioasa).

De altfel, in urma cu ceva timp acest sindrom se numea encefalomielita sau sindromul de oboseala post-virala.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Helicobacter Pylori, o bacterie periculoasa?

Mai intra in discutie si factori psihologici (afectiune "pe sistem nervos"), dereglari ale sistemului imunitar sau unele dereglari hormonale.

Simptome asociate sindromului oboselii cronice

Cercetarile stiintifice din ultimii ani au aratat ca sindromul oboselii cronice se asociaza frecvent cu dureri articulare generalizate, somn neodihnitor, tulburari de memorie sau concentrare, depresie, irascibilitate, panica, tulburari digestive variate - frecvent colon iritabil, dureri de cap, gat sau torace, adenopatii cervicale sau axilare (ganglioni mariti), tuse cronica, transpiratii nocturne sau tulburari de vedere.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Simptomele bolilor de ficat

Cine poate avea sindromul oboselii cronice?

Simptomele apar la persoane care anterior erau sanatoase si active, se insotesc de oboseala musculara accentuata, hipersensibilitate la lumina, zgomote saumirosuri, scaderea tolerantei la statul in picioare (ortostatism). Ele sunt mai frecvente la femei decat la barbati si apar la 1-3% dintre persoanele de varsta medie, mai grasute si deseori deprimate.

Ce analize trebuie sa faci?

Nu exista analize sau teste care sa ajute la precizarea acestui diagnostic. Se pare ca oboseala apare in stransa legatura cu mediul familial, profesional sau stresul obisnuit.

Deoarece nu exista o analiza in urma careia sa se puna diagnosticul, in cazul prezentei simptomelor mentionate trebuie sa excludem alte situatii care pot fi insotite de oboseala cronica:

- Boli endocrine - tiroidiene sau suprarenale

- SIDA sau alte dereglari ale sistemului imunitar

- Boli infectioase virale sau micotice

- Fibromialgia sau alte boli articulare

- Problemele psihologice, psihiatrice sau digestive.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#sindromul oboselii cronice, #oboseala cronica cauze, #Sindromul oboselii cronice simptome, #oboseala inexplicabila analize, #oboseala inexplicabila medic, #Alecse Valerian Ditoiu Fundeni , #boli