Sanatatea in culori: 5 semnale de alarma transmise de propriul corp

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 18:39
16383 citiri
Sanatatea in culori: 5 semnale de alarma transmise de propriul corp
Foto: Huffingtonpost.com

Ori de cate ori ceva diferit se petrece in corpul nostru, acesta gaseste modalitati nebanuite pentru a ne transmite asta. Poate fi vorba despre simptome concludente, dar si despre semnale de alarma mai putin obisnuite, "camuflate" sub forma unor culori.

Celebrul doctor Mehmet Oz semneaza in Huffington Post un articol util, referitor la importanta culorilor, in contextul simptomelor ce ne transmit informatii legate de propriul corp.

Limba rosie

Exista practici cunoscute, cum ar fi medicina traditionala chineza, in cadrul carora diagnosticarea se face prin investigarea atenta a limbii. Daca aceasta capata o culoare de rosu inchis, te-ai putea confrunta cu o deficienta insemnata de vitamina B12, o substanta esentiala in producerea globulelor rosii, care transporta oxigenul in organism, sustinand totodata si functia cerebrala.

Cercetatorii nu stiu inca de ce aceasta deficienta de B12 se semnaleaza la nivelul limbii, insa problemele ulterioare sunt destul de serioase.

Pentru a preveni sau trata un nivel scazut de vitamina B12 consuma produse lactate, carne si cereale fortificate si opteaza pentru suplimente cu multivitamine.

Pielea alba

Aparitia petelor albe pe corp se traduce de fapt prin disparitia celulor producatoare de pigment in acele zone, afectiunea fiind cunoscuta sub numele de vitiligo. Petele au aceeasi textura ca restul pielii, insa nu au si melanina, fiind mai evidente in zonele mai inchise: maini, picioare, brate, fata, buze.

Cercetatorii cred ca vitiligo poate fi rezultatul unei boli autoimune, pentru care nu exista deocamdata metode de preventie. Petele se trateaza cu unguente cu corticosteroizi. De asemenea, nu uita sa iti aplici permanent crema cu SPF de cel putin 30.

Galben - coate, genunchi, maini si picioare

Aparitia unor umflaturi moi si galbui la nivelul coatelor, genunchilor, mainilor si picioarelor poate indica un nivel alarmant al colesterolului. Astfel de simptome semnaleaza si un risc crescut de boli cardiovasculare, inclusiv accident vascular cerebral si afectiuni cardiace. In general, umflaturile sunt nedureroase, diferite ca marime si apar in urma unui exces de lipide, cauzat de o boala genetica sau o dieta bogata in grasimi.

Aproape 54 de milioane de femei din lume au un nivel crescut sau apropiat limitei superioare atunci cand vorbim de colesterolul rau. Pe langa dieta corespunzatoare, studiile arata ca exercitiile fizice regulate sunt esentiale pentru scaderea colesterolului rau si cresterea celui bun.

Negru - gat, axile si zona inghinala

Petele negre, mai inchise la culoare ce apar pe gat, axile si zona inghinala sunt mai frecvente la adultii supraponderali si obezi, fiind deseori un semn al diabetului de tip 2. Cercetatorii cred ca un nivel ridicat al zaharului in sange cauzeaza o suprasolicitare a celulelor pielii, ceea ce duce la aparitia acestui pigment mai intunecat.

Pentru a preveni diabetul, dieta bogata in fibre este esentiala. Studiile au relevat faptul ca persoanele care au avut o alimentatie bogata in fulgi de ovaz, fasole, broccoli si alte surse de fibre au prezentat cu 62% mai putine riscuri de a se confrunta cu diabet.

Dungi maro la nivelul unghilor

Dungile maro de pe unghii ar trebui sa constituie de fiecare data un semnal de alarma. Aceste linii verticale de sub patul unghiei pot parea deseori albastre sau negre si apar cel mai frecvent la unghia de la degetul mare. In unele cazuri, ar putea semnala un tip de melanom, afectiune ce trebuie tratata de medicul specialist. Chiar si melanoamele maligne pot fi usor de tratat, in cazul in care sunt detectate devreme.

Asadar, pe langa vizita obligatorie la medicul specialist in cazul in care deja observi astfel de transformari la nivelul unghiei, asigura-te ca ai aplicat de fiecare data crema cu protectie solara si pe aceasta zona.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#culoare limba sanatate, #simptome ciudate organism, #semnale de alarma corp, #dungi verticale unghii, #pete galbene corp, #pete albe corp , #boli