Sapte boli incurabile, chiar si in ziua de astazi

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 22:42
29972 citiri
Sapte boli incurabile, chiar si in ziua de astazi
Foto: Arhiva

Multi cred ca bolile incurabile nu iarta. Totusi, pentru unele din ele, medicina a gasit solutii care nu vindeca, dar prelungesc viata uneori ani in sir, alteori chiar decenii. In alte cazuri, medicina priveste inca neputincioasa. Si nu sunt putine.

Febra hemoragica ebola

Observata pentru prima oara in 1976, se manifesta prin febra intesa, eruptii cutanate, emoragii abundente. Mortalitatea ajunge la 90%, arata

Infoniac.

Numele virusului provine de la raul Ebola, afluent al fluviului Congo, in Africa Centrala. Nu exista un tratament, dar sunt cazuri de autovindecari (circa 10% la om si aproape inexistente la primate).

Datorita faptului ca medicina nu a reusit sa stabileasca pana in prezent un mijloc de tratament, boala este considerata incurabila, chiar daca, asa cum am aratat, sunt cazuri de autovindecare.

Poliomelita

Poliomelita apare de obicei la copii. Este o boala virala a sistemului nervos, care debuteaza cu febra, spasme, dureri de cap, greata, oboseala, dureri musculare.

Urmeaza stari de paralizie, mai grave sau mai putin grave, care afeteaza de obicei membrele. Sunt afectati indeosebi copiii sub cinci ani.

Vestea rea este ca boala, odata instalata, devine incurabila, dar vestea buna este ca vaccinul inventat la mijlocul secolului trecut a reusit sa imunizeze o buna parte din populatia globului, in prezent fiind endemica numai in cateva zone din Asia si Africa.

Boala Kroytfeld-Jakob

Este o boala degenerativa a sistemului nervos central, destul de rara, dar fatala. Frecventa globala este de unu la un milion, in timp ce in unele regiuni din orientul apropiat se prezinta ceva mai des.

Boala debuteaza prin tulburari de comportament, urmate de dementa progresiva, deficienta de vedere si miscari necontrolate. Sfarsitul fatal este inevitabil, chiar daca exista unele tratamente simptomatice, menite numai sa usureze starea bolnavului.

Boala a fost descrisa pentru prima oara de neurologul german Hans Gerhard Alfons Jakob si de Kroytfeld, in anul 1920. Cercetarile privind un tratament de fond al bolii sau o eventuala vindecare nu au dus pana in prezent la rezultate.

Diabetul zaharat

Este o boala grava, nevindecabila, dar care, datorita procedeelor medicale actuale, poate fi stapanita, bolnavul supravietuind adesea mai multi ani sau chiar decenii.

Diabetul consta in incapacitatea pancreasului de a produce insulina, un hormon care faciliteaza nivelul adecvat de zahar in sange.

In al treilea deceniu al secolului trecut, s-a reusit producerea insulinei in laborator si injectarea ei la om, un rol de frunte in aceasta realizare revenindu-i profesorului roman N. Paulescu.

In prezent, milioane de bolnavi supravietuiesc decenii in sir, injectandu-si singuri zilnic insulina necesara.

Un alt gen de diabet - numit "tip 2" - se trateaza fara insulina, numai cu medicamente care stimuleaza organismul sa foloseasca insulina produsa in corp.

SIDA

Boala se datoreaza unui virus care distruge sistemul imunitar al organismului. Faptul ca boala se transmite in special prin contact sexual a determinat o raspandire foarte rapida.

Potrivit raporului ONU, in anul 2006, erau inregistrate 39,5 milioane cazuri, iar de atunci se inregistreaza anual alte 5 milioane de inbolnaviri si 3 milioane de decese.

Desi boala este considerata incurabila, cercetari intense efectuate de specialisti au determinat aparitia unor tratamente care, pe de o parte, fac boala suportabila, iar pe de alta parte determina o considerabila prelungire a duratei de viata.

Cancerul

Cancerul reprezinta una din cauzele majore de deces la nivel mondial, cauza lui fiind cresterea dozordonata a unor celule anormale in organism.

Desi considerata ca boala incurabila, mijloacele terapeutice moderne pot stopa evolutia bolii, in cazul unui diagnostic precoce si pot incetini evolutia, in alte cazuri.

Vindecarea cancerului este una din cele mai mari provocari ale medicinei moderne si se considera ca cel care va gasi procedeul va merita sa primeasca prestigiosul premiu Nobel pentru aceasta.

Astmul bronsic

Astmul este o boala a cailor respiratorii, sensibilizate de factori externi, ca: par de animale, acarieni, polen, fumul de tigara, conditiile atmosferice, droguri. Stresul poate exarceba simptomele.

Astmul se manifesta prin inflamarea cailor respiratorii, ingreunarea respiratiei si chiar blocarea acesteia - in care caz intervine decesul.

Boala este incurabila, dar, ca si diabetul, poate fi stapanita prin mijloace medicamentoase.

Din pacate, toate au efecte secundare si este o mare arta pentu medic sa stie cum sa le dozeze pentru a diminua pe cat posibil sensibilizarea altor organe, decat cele deja afectate de astm.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#boli incurabile, #tratament boli incurabile, #HIV SIDA tratament, #tratament cancer , #boli