Semne ascunse ale unor boli, pe care barbatii le ignora

Duminica, 27 Septembrie 2009, ora 18:20
12964 citiri
Semne ascunse ale unor boli, pe care barbatii le ignora
Foto: veer.com

Lipsa de timp, de informatii sau pur si simplu indolenta ii determina pe multi barbati sa nu se prezinte la timp la medic, neglijand anumite probleme de sanatate care ar putea fi rezolvate din primul moment sau macar atenuate.

Jurnalistii de la Daily Mail au consultat cativa medici specialisti care s-au aratat dornici sa atraga atentia asupra semnelor mai putin evidente ale unor boli care se instaleaza in tacere in organismul barbatilor.

Colesterolul crescut se vede ... in oglinda

Uitati-va cu atentie in oglinda, la ochii dumneavoastra. Un inel alburiu in jurul irisului este semnul unui iminent atac de cord. De ce?

Colesterolul este supranumit "ucigasul tacut", motiv pentru care toata lumea ar trebui sa isi faca periodic analize pentru a tine sub control nivelul acestuia in organism.

"O metoda mai simpla de a stabili daca nivelul colesterolului este periculos de ridicat este aceasta: priviti-va cu atentie in oglinda si daca descoperiti un inel alburiu in jurul irisului mergeti la medic neintarziat, deoarece el este semnul depunerii de grasime in ochi", declara dr. Cornel Fleming, medic specialist.

"Mai mult, un semnal similar de alarma este tras si de aparitia unor umflaturi albicioase, de cativa milimetri, in lobii urechii", mai avertizeaza Fleming, invitandu-i pe toti cei care sesizeaza ca au asa ceva sa se prezinte la consultatie.

Disfunctiile erectile

Majoritatea barbatilor se confrunta cu aceasta problema la un moment dat dar daca nu este doar ocazionala ea poate fi semnul unei grave afectiuni: ateroscleroza.

In special in cazul barbatilor de varsta mijlocie, disfunctia erectila poate fi provocata aceasta afectiune, ateroscleroza, care presupune ingustarea vaselor de sange, nu doar la nivelul capului sau inimii cum suntem obisnuiti, ci si al arterelor pelviene, avand acest efect neplacut, spune profesorul Anthony Barnett, director de clinica la "Heart of England NHS Trust".

Din acest motiv, este extrem de important ca barbatii care inregistreaza astfel de "esecuri" sexuale sa se prezinte fara jena la medic si sa isi faca analizele necesare pentru a depista la timp existenta unor factori de risc crescut pentru imbolnavirea inimii.

Pierderea parului

De asemenea, multi barbati se plang de pierderea parului fara a incerca sa faca ceva care sa impiedice acest lucru. "Exista numeroase produse care chiar au efect in acest sens doar ca potentialii clienti nu au suficienta incredere in ele. Ce nu inteleg ei este ca un astfel de produs, care, printre altele, imbunatateste circulatia sanguina la nivelul foliculilor pilosi, are nevoie de circa 18 luni pentru a da rezultate vizibile. Cei mai multi insa abandoneaza tratamentul dupa cateva luni, desi in cazul celor care urmeaza indicatiile rata de succes este de 70% iar imbunatatirea calitatii si cantitatii parului este de circa 40%", declara Dr Sunil Chopra, director la Centrul de Dermatologie din Londra.

Transpiratia excesiva

Transpiratia excesiva poate fi un semn al hiperactivitatii tiroidiene, explica dr. Obiekezie Agu, chirurg la "The London Clinic".

Aproximativ 10% dintre barbatii care transpira neplacut si inexplicabil de mult pot scapa de aceasta problema mergand la un endocrinolog si urmand tratamentul prescris de acesta, in cazul in care diagnosticul se confirma.

Problemele urinare

Majoritatea barbatilor care constata ca incep sa aiba dificultati la urinat sau care merg prea des la toaleta se tem ca sufera de cancer la prostata. "Nu este chiar asa", spune medicul urolog Chris Parker de la Institutul de Studiu al Cancerului din Marea Britanie.

"O cercetare realizata recent pe circa 7.000 de barbati a demostrat ca cei care prezinta simptomele urinare prezentate mai sus au un risc scazut de a face cancer de prostata decat ceilalti. Explicatia este simpla. Acest tip de probleme urinare este cauzat de cresterea dimensiunilor prostatei, ceea ce nu este caracteristic cancerului. Vorbim deci de marirea in volum a prostatei, care se intaleste destul de frecvent in cazul barbatilor trecuti de o anumita varsta. Problema poate fi rezolvata prin tratament sau chirurgical, totul este sa se mearga la medic fara teama", explica urologul.

Depresia post-natala

Cu toate ca refuza sa o recunoasca, si proaspetii tatici sufera de un astfel de sindrom, nu doar sotiile lor. "Este vorba de o reorientare totala a vietii de familie. Barbatul se vede pus pe planul doi, el trebuie sa isi imparta iubita cu altcineva si asta este destul de greu de acceptat", explica psihologul George Fieldman.

In acelasi timp, un copil introduce in viata de familie precum si in cariera o serie intreaga de reguli noi si impune limite greu de suportat.

"Trebuie sa iti schimbi programul, nu te mai vezi cu prietenii, nu mai poti cheltui banii asa cum o faceai odata, trebuie sa devii mai atent si mai responsabil in privinta slujbei pentru ca nu iti mai poti permite sa o pierzi", exemplifica dr. Feldman.

Nu este de mirare deci ca, privati de somn din cauza bebelusului care scanceste toata noaptea sau a grijilor legate de reorganizarea noii vieti, unii barbati ajung sa aiba nevoie de calmante sau antidepresive.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#boli barbati, #simptome ateroscleroza, #colesterol crescut, #disfunctii erectile , #boli