Simptome aparent neimportante, insa periculoase

Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 12:02
11412 citiri
Simptome aparent neimportante, insa periculoase

Atunci cand este vorba de sanatate, mai toti ne gandim ca medicii de familie sunt singurele persoane care ne pot sfatui sau indruma spre alti specialisti, asa ca nu e de mirare ca acesti doctori sunt de cele mai multe ori foarte aglomerati si poate nu au timp suficient pentru a acorda fiecarei persoane in parte cat ar trebui. Mai sunt, insa, si alte cadre medicale autorizate care ne-ar putea ajuta.

Iata care sunt aceia care mai pot descoperi, cu ajutorul catorva simptome pe care le prezinti, anumite probleme de sanatate de care altfel nu ai avea idee:

Dentistul

Chiar daca te speli pe dinti in mod regulat si folosesti chiar si ata dentara, s-ar putea ca gura ta sa ascunda un secret teribil: cancerul oral. Conform Men's Health, nu trebuie neaparat sa fi fumat ani in sir sau sa fi mestecat tutun. Poti sa fi contactat HPV in timpul unei partide de sex oral. Dentistul va observa eventualele leziuni ale gingiilor, limbii, gatului si cerului gurii, toate acestea indicand o boala grava, a carei descoperire din timp iti poate salva viata.

- o limba cu probleme: daca nu ai un partener de somn care sa te trezeasca in timpul notpii, s-ar putea nici sa nu-ti dai seama daca sforai sau nu ori, chiar mai rau, daca suferi de apnee, problema cauzata de limba ta, care in timpul somnului se relaxeaza prea mult si nu isi mai mentine pozitia corecta. Multi dentisti te pot invata anumite trucuri prin care poti rezolva aceasta problema.

- maxilar slab: radiografiile iti ofera o imagine clara a starii de sanatate a oaselor tale, inclusiv a maxilarului. Studiile leaga densitatea mineralelor din maxilarul unei persoane de rezistenta oaselor de la solduri si a coloanei vertebrale. Daca stomatologul observa o modificare a oaselor fetei, te poate sfatui sa-ti faci niste analize mai aprofundate pentru a stabili starea oaselor intregului corp.

- dinti stricati: nivelul crescut de zahar din sange nu te face sa ai carii, dar iti poate strica dintii si poate duce chiar la diabet. Anul acesta, cercetatorii de la Universitatea Columbia au reusit sa diagnostigheze corect in proportie de 73% persoanele care aveau diabet in functie de starea danturii lor. Daca dentistul este foarte ingrijorat de dantura ta, este cazul sa iti faci si niste analize de sange. Sangele cu mult zahar poate adaposti bacterii, fapt ce duce la o sanatate orala precara.

Optometristul

Daca porti ochelari este imposibil sa nu te fi vazut macar o data in viata cu un optometrist, atunci cand ti-ai stabilit dioptriile. Stiai ca acesta vede mai departe de ochii tai, chiar in interiorul organismului? Ochii reprezinta singura zona din corp prin care se pot observa total vasele de sange fara sa fie nevoie de o incizie. Astfel se poate forma o impresie despre vasele de sange din intregul organism.

- vase de sange inguste: un examen oftalmologic este extrem de bun pentru punerea unui diagnostic precoce. Persoanele care au vase subtiri in zona retinei sunt cu 60% mai predispuse la hipertensiune in urmatorii 10 ani, dupa cum arata un studiu australian.

- inele in jurul corneei: s-ar putea ca si tu sa observi o decolorare, spre gri sau alb, o problema intalnita mai des la barbati decat la femei, insa specialistul va sti ca e mai mult decat atat, aceasta indicand un nivel prea ridicat de colesterol. Un studiu din 2010, publicat in Jurnalul American de Oftalmologie arata ca cei care au colesterolul marit sunt cu 94% mai predispusi la inele in jurul corneei.

- vedere periferica slaba: asta nu inseamna doar ca iti este greu sa faci sport, care implica o vedere periferica buna (baschet, fotbal), ci poate arata si o problema destul de grava a creierului. Se poate intampla ca o tumoare sa fie aceea care afecteaza vederea, din cauza ca iti creaza presiune craniana, adunandu-se prea mult fluid in cutie. Nervul optic este impins si incepe sa se umfle, nemaifunctionand cum trebuie.

Maseorul

Multa lume crede ca treaba fizioterapeutului este doar sa te scape de durerea musculara, dar acesta poate observa si alte probleme mult mai complexe pe care tu poate nu le-ai bagat in seama.

- pete suspicioase: cei care te maseaza iti pot analiza pielea in voie fara macar sa intentioneze acest lucru, putand fi primii care detecteaza melanoame si leziuni suspicioase, alunite periculoase si alte boli ale pielii pe care tu poti sa nu le bagi in seama - fiind pe spate, poate nici macar nu le observi.

Farmacistul

Acesta nu este un simplu vanzator, avand studii aprofundate in domeniul medicinei si putandu-ti oferi mai multe sfaturi decat ti-ai imagina. In plus, lor nu trebuie sa le dai bani pentru informatiile oferite.

- tensiune mare: in unele farmacii iti pot fi masurate valorile presiunii sanguine, ale zaharului din sange, colesterolului si chiar ale testosteronului (prin prelevarea salivei). Rezultatele sunt de multe ori obtinute pe moment si te costa mai putin decat la medic. Trebuie doar sa ai grija ca aparatele cu care sunt masurate aceste valori sa fie moderne, nu exagerat de invechite.

- efecte secundare ale pastilelor: medicul poate sa iti prescrie o medicatie, dar farmacistul ar putea sa stie mai bine care sunt eventualele efecte secundare ale acestora. Daca intalnesti un farmacist amabil ii poti povesti despre anumite alergii alimentare pe care le ai si el le poate corela cu anumite pastile care ti-ar putea dauna. In plus, ei au vazut foarte multi oameni nemultumiti de medicamentele pe care le-au luat, asa ca iti pot da anumite sfaturi.

Fizioterapeutul

Acesta iti poate cerceta fiecare centimetru din corp si descoperi diverse nereguli.

- membre intepenite: pe masura ce iti analizeaza corpul bucata cu bucata, ei pot detecta semne timpurii ale bolii Parkinson, precum rigiditate in maini si picioare si contractii musculare involuntare. Problemele sistemului imunitar iti incetinesc reflexele si reduc forta musculara, lucruri observate imediat de un fizioterapeut;

- articulatii umflate: boala Lyme seamana de cele mai multe ori, la inceput, cu o banala raceala, fiind caracterizata prin febra, frisoane si dureri musculare. Un specialist va observa imediat orice neregula a tesutului muscular;

- muschi slabiti: probabil ultimul lucru la care te gandesti atunci cand te simti bine este sa apelezi la un fizioterapeut. Acesta este, insa, foarte indicat si persoanelor care nu sufera de o problema anume, ci doar vor sa scape de o postura proasta, care le poate face rau structurii osoase in timp. Iti poti indrepta spatele, invata cum sa stai corect, sa fii mai flexibil si sa nu mai pui atat de multa presiune pe partea inferioara a spatelui, astfel incat sa scapi de niste dureri inutile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#specialisti detectare boli, #simptome comune boli, #farmacist sfaturi, #fizioterapeut maseor boli , #boli