Sindromul Cushing, o boala rara - Ce spune medicul

Sambata, 10 Martie 2012, ora 18:05
27675 citiri
Sindromul Cushing, o boala rara - Ce spune medicul

Sindromul Cushing este o boala cauzata de expunerea prelungita la nivele mari de cortizol, fiind numit si hipercoticism. Practic, este vorba de un dezechilibru hormonal in corp, fie din cauze naturale, fie din cauza unui tratament dur indelungat.

Dupa cum declara dr. Bogdan Macadon pentru Ziare.com, persoana care prezinta sindromul Cushing se poate confrunta cu pete rosiatice pe fata, un ten mai umflat, chip rotunjit, striatii rosii pe piele in zona abdomenului, a feselor si a pieptului, abdomen mai proeminent si lasat in partea de jos, brate si picioare subtiri, piele subtire care se invineteste extrem de repede si aglomerari de grasime sub piele.

Pe langa toate acestea, mai pot sa apara diabetul, retardul mintal, in cazul copiilor care dezvolta boala timpuriu, hipertensiune, o ingreunare a functiilor motorii, o slabiciune a muschilor, crestere excesiva si brusca in greutate, depresie, osteoporoza si hirtsutism (o pilozitate mult prea crescuta in cazul femeilor).

Si acneea poate sa apara, ranile se vindeca mai greu, intepaturile de insecte tind sa se infecteze, poate sa apara cefaleea in exces, anxietate si o stare crescuta de iritabilitate. Mai mult decat atat, femeile se pot confrunta cu amenoreea (lipsa ciclului mnestrual), iar barbatii cu impotenta.

Cortizolul are un rol extrem de important in reglarea metabolismului si a presiunii sanguine.

Cauzele aparitiei sindromului Cushing pot fi:

- medicamente corticosteroide luate in urma unui trasnplant sau boli cronice precum astmul cronic, artrita reumatoida ori boli autoimune.

- tumori la nivelul plamanilor sau al pancreasului, fie ele maligne sau benigne;

- tumori si anomalii la nivelul glandei suprarenale si a celei pituitare.

In cazul in care nu este tratat la timp si situatia se agraveaza, sindromul Cushing poate da complicatii precum diabetul zaharat, infectii ale pielii si ale sistemului urinar, probleme cardiace, tulburari mintale, calculi renali sau biliari si un risc mai mare de aparitie a fracturilor.

In ceea ce priveste tratamentul, este indicata micsorarea treptata si continua a dozei de cortizol, dar acest lucru nu se face sub nicio forma brusc, pentru ca si asa se poate ajunge la un dezechilibru care sa dea organismul peste cap si sa provoace mai mult rau.

Se poate oferi si tratament medicamentos pentru reducerea cortizolului secretat de corp, radioterapie si chiar se recurge la mijloace chirurgicale pentru extirparea eventualelor tumori care produc Sindromul Cushing.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Sindromul Chusing, #Sindromul Cushing simptome, #Sindromul Cushing cauze, #Sindromul Cushing tratament , #boli