Sindromul oboselii cronice - Ce spune medicul

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 18:03
3484 citiri
Sindromul oboselii cronice - Ce spune medicul

Toata lumea este obosita, mai ales in ritmul stresant dictat de viata cotidiana, in care nu mai exista prea mult timp pentru somn, odihna, relaxare, sport si alte activitati benefice sanatatii.

Totusi, exista o diferenta intre oboseala resimita de o persoana normala atunci cand pune capul pe perna dupe ore intregi de munca, dar care atunci cand este plecata in concediu se simte bine si persoana care, oricat de mult timp ar dedica odihnei, nu scapa niciodata de senzatia de slabiciune a corpului.

Sindromul oboselii cronice nu este o boala foarte cunoscuta, iar multi doctori nici nu se gandesc sa puna vreodata acest diagnostic, caci de multe ori simptomele ei sunt caracteristice si altor afectiuni mult mai des intalnite.

Si cauzele ei sunt destul de putin cunoscute, de cele mai multe ori simptomele aparand dupa ce organismul trece printr-o perioada de criza, cum ar fi o infectie provocata de un virus puternic sau o bacterie. Mai pot fi si probleme ale sistemului nervos, dupa cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon, dar si nereguli la nivelul sistemului endocrin.

Pe langa oboseala continua, inexplicabila, acuta, care reprezinta simptomul principal, mai pot aparea si alte probleme asociate cu acest sindrom:

- momente de pierdere a memoriei sau dificultate extrema in concentrare. Persoana in cauza poate deveni atat de confuza incat sa nu-si mai dea seama unde este;

- ganglioni usor mariti;

- dureri de cap dese si puternice;

- probleme cu somnul, stari de neliniste noaptea;

- dureri musculare, din cauza ca acestia nu se mai relaxeaza cum trebuie pe timpul noptii si apar crampe;

- poate fi asociata si o stare usoara de depresie, caci pacientul nu stie ce se intampla cu el si devine ingrijorat. In plus, noptile nedormite isi pun amprenta si creierul oboseste.

Pentru a fi pus diagnosticul de boala cronica, un pacient trebuie sa prezinte aceste simptome pentru o perioada minima de 6 luni.

In primul rand, medicul va recomanda schimbarea stilului de viata, care incepe cu o alimentatie cat se poate de sanatoasa, bazata pe fructe, legume si carne slaba, fara carbohidrati si grasimi in exces. Mai mult decat atat, miscarea zilnica este mai mult decat necesara, caci sportul face creierul sa secrete serotonina, "hormonul fericirii", care da o stare de bine intregului organism, relaxeaza corpul, te ajuta sa dormi mai bine, sa ai o stare de spirit buna.

In cazurile in care acest lucru nu functioneaza, se pot prescrie medicamente pentru calmarea durerilor, antidepresive usoare, pentru a te putea odihni si vitamine si minerale, pentru mai multa energie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#oboseala cronica, #sondromul oboselii cronice, #oboseala cauze, #oboseala cronica simptome , #boli