Sindromul ovarului polichistic

Duminica, 28 August 2011, ora 18:03
2999 citiri
Sindromul ovarului polichistic

Sindromul ovarului polichistic este o afectiune intalnita la tot mai multe femei, fiind un potential motiv de ingrijorare, caci contribuie intr-o oarecare masura la infertilitate.

De obicei, acesta se depisteaza atunci cand femeia merge la control pentru ca este ingrijorata ca nu are un ciclu menstrual regulat, dar se poate sa nu prezinte niciun simptom sau cauza iregularitatii sa fie alta, asa ca in oricare dintre cazuri, orice persoana trebuie sa aiba grija de corpul ei si sa se prezinte la medic in mod regulat.

Cauza aparitiei sindromului ovarului polichistic nu este inteleasa in totalitate, dar o oarecare contributie o au genele, caci femeile dintr-o familie cu aceasta problema pe linie feminina sunt cu 50% mai predispuse la a dezvolta afectiunea, fata de celelalte, fara istoric familial.

In plus, si dezechilibrele hormonale puternice pot duce la aceasta problema, caci ovulatia nu se mai produce cum trebuie, fapt ce face sa se dezvolte chisturi, potrivit dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna.

Simptomele care te pot duce cu gandul ca ai o asemenea problema, astfel incat trebuie sa faci investigatii pentru a te asigura, sunt:

- daca ai mai putin de 5 cicluri menstuale pe an;

- daca in mod normal trec mai mult de 35 de zile intre perioadele de ciclu;

- daca mai multe luni la rand iti lipseste menstruatia;

- daca observi sangerari vaginale care nu ti se par normale, asociate cu o crestere excesiva a parului pe corp, in special unde femeile nu prezinta aceasta caracteristica (piept, fata, degete, spate);

- probleme cu tenul si pielea, fie ca este vorba despre acnee aparuta subit si in exces, ten foarte gras, pete, matreata.

- depresii si modificari d personalitate, adica observi ca esti mult mai usor iritabila, te superi foarte des, devii foarte sensibila.

- cresterea subita in greutate, poti deveni chiar supraponderala, in conditiile in care inainte nu aveai probleme de acest gen;

- dureri in zona de jos a abdomenului, mai ales in perioada ciclului menstrual;

- tensiune arteriala mare, pe perioade prelungite de timp;

- subtierea firelor de par sau chiar caderea acestora;

- unele femei afla ca au acest sindrom abia cand vor sa procreeze si vad ca au probleme de fertilitate;

Chiar daca nu prezinti siptome care sa te deranjeze prea tare, ovarele polichistice trebuie tratate, caci pot duce si la alte probleme de sanatate, unele dintre acestea destul de grave, precum: avort spontan in cazul in care ramai insarcinata, imposibilitatea de a avea copii, diabet, obezitate, probleme cardiovasculare, sangerari puternice, colesterol, ateroscleroza, hipertensiune sau chiar cancer endometrial.

Cum factorul de risc cel mai mare pentru aceasta problema este istoricul familial, afectiunea nu prea poate fi evitata, ci doar trebuie depistata timpuriu, cand se poate trata cu succes sau tine sub control. Medicii care te pot ajuta ajuta in acest sens sunt cei ginecologi, obstreticieni, internisti, edocrinologi si cei specializati in reproducere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sindromul ovarului polichistic, #ovar polichistic simptome, #ovar polichistic probleme, #ovar polichistic prevenire, #ovar polichistic cauze, #ovar polichistic solutii , #boli