Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Sute de milioane de persoane, afectate de virusurile hepatice

Marti, 24 Iulie 2012, ora 23:22
3173 citiri
Sute de milioane de persoane, afectate de virusurile hepatice
Foto: Arhiva

Virusurile hepatice B, C, A si in mai mica masura D si E afecteaza,in prezent, la nivel mondial, sute de milioane de persoane, atrag atentia reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Hunedoara, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hepatitei.

In contextul UE, Romania se plaseaza pe locurile 3 si 5 cele mai nefavorabile in privinta HVB respectiv HVA si pe locul 3 cel mai favorabil in privinta HVC. Totusi, conform statisticilor recente, in tara noastra incidenta agregata (insumand toate tipurile de hepatita virala) in primele 9 luni din 2011 este in descrestere fata de perioada similara a lui 2010; reamintim totusi ca HVA inregistra o anumita crestere intre 2008-2010.

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitei - WHepD este celebrata la nivel global pe fiecare 28 iulie, ocazie cu care specialistii vor sa atraga atentia publica pe factorii de risc, preventia si tratamentul hepatitelor virale.

Hepatitele virale (HV) pot provoca infectii acute sau cronice; inflamatia ficatului poate duce la ciroza si cancer.

La nivel national obiectivele WHepD vizeaza cresterea constientizarii populatiei in privinta masurilor stil de viata pentru prevenirea hepatitelor virale; pastrarea si sporirea vigilentei la manipularea produselor din sange in mediul spitalicesc; mentinerea preocuparii privind acoperirea vaccinala anti-HVB in mediile defavorizate; extinderea teritoriala a vaccinarii anti-HVA.

In Romania este prevazuta vaccinarea obligatorie HVB3 la sugari (nastere, 2 luni, 6 luni) in intreaga tara precum si vaccinarea HVA pe o parte din teritoriu (din 2009). In comunitatile defavorizate, acoperirea vaccinala corespunzatoare continua sa reprezinte o problema inca nerezolvata in tara noastra.

Dintre masurile de preventie nespecifice fac parte igiena personala stricta, in special in mediul spitalicesc, sanitatia si salubrizarea eficiente, apa potabila la standarde de securitate, screeningul donatorilor de sange, evitarea utilizarii in comun a instrumentelor de igiena personala, generalizarea seringilor de unica folosinta, evitarea tatuajelor si piercingurilor, comportament sexual decent si igiena sexuala stricta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#hepatita statistici lume, #virus hepatic statistici , #boli