Terapia cu caini: In ce probleme poate ajuta si ce fel de catei sunt folositi Interviu

Duminica, 18 Septembrie 2016, ora 11:00
27114 citiri
Terapia cu caini: In ce probleme poate ajuta si ce fel de catei sunt folositi Interviu
Foto: Arhiva personala

Incet-incet, calcam pe urmele unor tari in care animalele sunt folosite de multa vreme in scop terapeutic. Fie ca e vorba de tulburari din spectrul autismului, de Sindromul Down sau de fobii puternice, acesti caini isi fac meticulosi si entuziasti treaba, fara sa ceara ceva in schimb.

Ziare.com a stat de vorba cu Alexandru Stoian, psiholog de orientare analitica, care face parte dintr-o echipa de terapie asistata de animale (TAA) ce functioneaza in Bucuresti, si a aflat in ce afectiuni se poate interveni cu o astfel de terapie, cine sunt acesti caini, pe ce criterii sunt alesi, cat dureaza dresajul lor si ce se intampla cu ei din momentul pensionarii.

Cine poate beneficia de pe urma terapiei cu caini?

De terapia asistata de animale (TAA) poate beneficia orice persoana, indiferent de varsta, atat timp cat ii plac animalele si nu sufera de afectiuni fizice sau psihice care sa faca imposibila interactiunea.

Nu pot apela la TAA persoanele care sufera de astm, alergii la parul de animale, epilepsie, boli severe ale sistemului imunitar sau afectiuni psihice ca psihoze in faza acuta, psihopatii cu manifesari violente, fobii severe dublate de respingere totala a animalelor.

In rest, TAA este o forma de terapie cu o mare arie de acoperire din punctul de vedere al diversitatii beneficiarului.

In ce boli sau afectiuni e de ajutor acest tip de terapie?

TAA poate aduce beneficii in interventii terapeutice, in probleme de natura psihica, fizica sau sociala. In cazul tulburarilor psihice, cel mai bine se preteaza la persoanele cu afectiuni din spectrul autist, Sindrom Down, tulburari afective, ca depresii si anxietate, fobii fata de animale.

Ea poate fi si o forma de terapie complementara in cazul terapiilor ocupationale, logopedie, tulburari de invatare etc. In cazul tulburarilor sociale este demonstrat faptul ca prezenta unui animal functioneaza ca un mijlocitor al interactiunii dintre oameni, stimuland interactiunea acolo unde ea lipseste.

TAA reduce sentimentul de singuratate, de izolare, ajuta la trecerea peste barierele sociale dintre oameni. S-a observat in mod direct ca o persoana cu un caine stabileste mult mai multe contacte sociale intr-o singura plimbare decat una fara caine si acest lucru ne poate ajuta, de exemplu, sa crestem gradul de acceptare intr-un grup a unui copil cu dizabilitati, atunci cand este insotit de cainele de TAA.

Cu cati caini lucrati? Ce rase sunt si ce varste au?

Echipa noastra este formata din:

- Luciana Manole - coordonator echipa si proiecte, care lucreaza cu cainele Gigica - 9 ani, de rasa mixta, veterana echipei, cainele nostru cel mai experimentat.

- eu, Alexandru Stoian - psiholog de orientare analitica, echipa cu Mirabai - un labrador de 2 ani.

- Diana Batorii - studenta la Medicina ce lucreaza cu Maya - un golden retriever de 3 ani si 3 luni.

- Robin Simion, un instructor foarte talentat, care face spectacol cu Happy, rasa border - collie - 2 ani, 6 luni

- mezina noastra, Mara Coteata, eleva in clasa a XI-a, care isi dedica tot timpul ei liber si toata dragostea sa cainilor Grizzly - golden retriever si Ida - flatcoated.

Sunt mai potriviti masculii sau femelele pentru terapie? Exista rase care se preteaza mai bine la asa ceva?

Nu exista o tendinta anume in aceasta privinta. Conteaza mai putin daca este mascul sau femela, important este temperamentul cainelui.

In ceea ce priveste rasele de caini, putem spune ca cei mai potriviti sunt cainii din rasa golden retriever, urmati foarte aproape de labrador retriever. Datorita omogenitatii speciei este foarte probabil ca un caine din aceste rase sa aiba temperamentul si trasaturile necesare pentru a ajunge un caine de TAA, dar apartenenta la o anumita rasa nu este o conditie obligatorie, fiind alte elemente care sunt importante.

Ce ne puteti spune despre acesti caini, despre temperamentul lor?

Cainele TAA trebuie sa aiba un temperament echilibrat, sa nu fie nici prea energic, nici prea linistit, sa fie usor de motivat pe orice fel de recompensa, prin joaca, mancare, atingere, interactiune cu oamenii.

Trebuie sa nu prezinte deloc agresivitate sau comportamente de dominare sau posesivitate la mancare sau jucarii. Trebuie sa fie un caine previzibil si constant in actiuni, un caine pe care sa te poti baza atunci cand ceri ceva de la el.

Care sunt criteriile pentru a stabili ca un caine poate deveni utilitar? De unde provin acesti caini?

Toti cainii nostri fac parte din familia celor cu care lucreaza. Ei traiesc alaturi de ei si se bucura in timpul lor liber de un statut aparte in familiile lor, fiind de-a dreptul rasfatati.

Dar atunci cand vine vorba de munca, criteriile dupa care sunt evaluati sunt clare si cerintele pe care trebuie sa le implineasca nu sunt deloc mici. Se cere de la un caine TAA sa fie mereu in controlul handlerului, sa raspunda mereu la comenzile acestuia, ori de cate ori este nevoie, sa aiba un nivel ridicat de disciplina canina (dresaj canin de baza si specific). Sa aiba o toleranta mare la frustrare si un nivel de sociabilitate ridicat. Abia cand le intruneste pe toate putem spune ca este un caine utilitar.

Cat timp sunt antrenati pentru a ajunge sa fie folositi?

Procesul de invatare dureaza toata viata, la fel ca si la oameni, insa elementele de baza din dresaj si mai apoi dresajul specific incep inca din primele zile de cand am adus puiul de caine acasa si dureaza cam doi-trei ani pana avem un caine de TAA bun de lucru.

In cat timp se poate vindeca fobia de caini la adulti?

Noi am avut un caz in care o fetita cu o fobie foarte puternica a reusit sa scape de aceasta problema in 6 luni, adica in 24 de intalniri, dar era intr-adevar o fobie foarte accentuata.

Alte cazuri se rezolva si mai repede, dar nimeni nu poate garanta vindecarea inainte de a incepe procesul de terapie si nici nu ar fi etic si nici moral sa spunem ca vindecam fobii in 6 ore sau ceva de genul acesta. Practica ne-a aratat ca se poate vindeca fobia cu succes, dar tot practica ne-a invatat ca fiecare are ritmul sau.

Pe un copil cu o tulburare din spectrul autismului cum il ajuta exact?

Depinde foarte mult, de la caz la caz. Putem spune ca elementul comun este interesul pe care copiii cu acest gen de tulburare il manifesta fata de caine, interes pe care nu il au si fata de oameni sau obiecte. Exista copiii care refuza orice fel de interactiune, cainele fiind prima fiinta vie cu care au un contact, cu care fac un schimb afectiv, cu care comunica, se joaca si leaga prietenii.

Sunt foarte multe cazuri in care cainele a reusit sa "ajunga" la ei, sa patrunda in universul lor, acolo unde oamenii nu aveau cum. Nu stim exact care sunt lucrurile care stau la baza acestei deschideri, dar nici cauzele si nici natura autismului nu sunt foarte clare. Inca mai avem de studiat.

Ce putem afirma este ca TAA chiar poate ajuta la imbunatatirea conditiei copilului si chiar si la recuperarea sa totala. Exista cazuri in care prietenia dintre un copil cu TSA (tulburari din spectrul autismului - n. red.) si un caine a adus vindecarea celui dintai.

Pana la ce varsta pot face cainii acest "job"? Ce se intampla apoi cu ei?

In general, cainii utilitari se pensioneaza foarte devreme din cauza nivelului de stres si a solicitarii si trairilor intense, atat pozitive, cat si negative. Noi suntem atenti la semnalele de stres ale cateilor nostri si avem grija sa intrerupem procesul inainte ca acesta sa cauzeze disconfort coechipierilor cu 4 labute.

Cu toate astea, cainii se comporta ca un burete si "absorb" toata energia si emotiile din jur. Din aceasta cauza, statistic, un caine utilitar se pensioneaza in jurul varstei de 6-8 ani, insa noi o avem in echipa pe catelusa Gigica, cu venerabila varsta de 9 ani, care este foarte motivata si inca mai lucreaza cu drag. E adevarat ca handlerul ei o protejeaza si are grija ca locul de munca sa fie mereu unul cald si prietenos. De aici deducem ca raspunsul la aceasta intrebare difera de la caz la caz, iar factorii care influenteaza sunt multipli.

Dupa pensionare, cainii isi vad linistiti de viata lor alaturi de handleri si de familiile lor. Nu se pune deloc problema abandonului sau a altor metode de a scapa de acesti caini. Ei sunt colegii, prietenii si partenerii nostri de viata pana la finalul aventurii lor in aceasta lume.

Ne puteti povesti despre un caz in care acesti caini au facut "minuni"?

Nu putem vorbi despre minuni si nici nu le cautam, nu suntem sfinti, ci terapeuti, iar in terapie orice progres cat mic conteaza si ne bucura la fel de mult ca acele spectaculoase trasformari, peste noapte, pe care le vaneaza toata lumea.

Totusi, va spun ca am avut in terapie o fetita cu tulburare din spectrul autist care a vorbit pentru prima data in viata ei in cadrul sedintei de terapie. "Ia papa" au fost primele ei cuvinte, desi avea aproape 4 ani si nu vorbise niciodata.

Succesul nu a fost unul fenomenal din punct de vedere al numarului de cuvinte rostite, dar cine are copii stie ca primul cuvant este cel mai frumos pe care il poate rosti vreodata. Am avut norocul sa fim noi, alaturi de labradorul Mirabai, cei care au auzit-o vorbind primii.

Cine isi doreste sa-i cunoasca pe Gigica, Mirabai, Grizzly, Ida, Maya, Happy si Maya poate veni duminica, incepand cu orele 11.00, la Ziua Portilor Deschise in cabinetul de terapie "Casuta cu Povesti" de pe strada Aninului, nr. 34, in Bucuresti. Intrarea este gratuita.

Vizitele se vor desfasura in sesiuni de cate o ora, timp in care copiii, dar si adultii pot interactiona cu cateii terapeuti. Singura recomandare e ca nimeni sa nu vina cu vreun animal de companie.

Poate te intereseaza sa citesti care este tara unde e interzis sa tii cainii in lant.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Terapie asistata caini Bucuresti, #Terapie asistata caini Romania, #Terapie asistata caini Casut din povesti, #boli terapie caini, #copii terapie caini, #autism terapie caini, #fobie caini vindecare , #boli