Teribile flageluri, inlaturate partial sau total in secolul XX (partea II)

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 14:50
2259 citiri
Teribile flageluri, inlaturate partial sau total in secolul XX (partea II)

Continuam in cele de fata prezentarea unor boli care au ingrozit omenirea de-a lungul secolelor si carora medicina veacului XX le-a gasit rezolvari totale sau partiale.

Astazi, milioane de oameni care cadeau prada molimelor de tot felul sunt protejati cu vaccinuri, masuri de igiena, tratamente medicametoase si, bineinteles, asistenta medicala competenta.

Varicela

Pana in 1995, aproape fiecare copil facea varicela, iar mamele se bucurau, pentru ca, trecand prin boala, il considerau imunizat. Totusi, pana in 1995, boala inregistra anual zeci de mii de spitalizari si mii de decese. Nici astazi multe tari nu-si procura inca vaccinul necesar, considerand util sa aloce banii pe alte urgente, mult mai amenintatoare.

Teribile flageluri, inlaturate partial sau total in secolul XX (partea I)

Prin urmare, varicela este inca destul de raspandita. La noi s-a rarit simtitor si se manifesta in forme mult mai usoare decat in trecut.

Difteria

Difteria apare in urma infectarii cu bacilul Corynebacterium diphtheriae si afecteaza, in principal, caile respiratorii. Se raspandeste in aer prin stranut, tusit sau chiar respiratie, de la o persoana la alta. Bacilul produce toxine la nivelul nasului, gatului si cailor respiratorii, formand basici. Ulterior, infectia poate invada inima si sistemul nervos, conform kabanik.ru.

Desi primul vaccin a aparut in 1913, in multe zone ale lumii el nu este cunoscut. Organizatia Mondiala a Sanatatii raporteaza anual cel puitn 5.000 decese cauzate de difterie.

Gripa invaziva H

Cauza este bacilul Haemophilus si se raspandeste atunci cand o persoana infectata tuseste, stranuta sau vorbeste. La primele semne de manifestare, boala pare o simpla raceala.

Gravitatea gripei invazive H consta in faptul ca duce la meningita bacteriana (letala), pneumonie, epiglotita (umflare severa a coardelor vocale, care fac dificila respiratia), infectii, boli cardiace.

Copiii sub 5 ani sunt deosebit de expusi, neavand inca formata imunitatea necesara. Primul vaccin impotriva bolii a fost creat in 1985, dar, in ciuda succeselor certe in tarile dezvoltate, continua sa faca ravagii in lumea a treia.

OMS apreciaza ca, de pe urma acestei boli mor anual 450.000 copii de diferite varste.

Malaria

Vorbim de o infectie parazitara care afecteaza ficatul si celulele rosii din sange. Incepe cu simptome asemanatoare gripei si ajunge rapid la coma, convulsii, acumularea de lichid in plamani, insuficienta renala si deces.

Boala este transmisa de tantarii de sex feminin din familia Anopheles. Este suficienta o intepatura pentru contaminare.

In fiecare an se inregistreza circa 350-500 milioane de cazuri la nivel mondial. Aproximativ 1 milion din aceste persoane sfarsesc prin deces, cele mai multe victime fiind din randul copiilor din tarilor africane, al caror acces la tratamentele eficiente este mai dificil.

Pojarul

Astazi pojarul sau rujeola nu poate fi inlaturat total, dar poate fi tratat corespunzator, reducand la minimum riscurile unor complicatii - si nu este de neglijat faptul ca riscurile nu erau legate atat de boala, cat de complicatiile ei.

Ea afecteaza sistemul respirator si se raspandeste prin picaturi in aer, atunci cand persoana infectata tuseste sau stranuta. Desi primele simptome ale bolii sunt foarte asemanatoare cu cele ale unei simple raceli, ea progreseaza rapid cu febra si eruptii cutanate roscate.

Complicatiile ajung frecvent la diaree, pneumonie, infectie a creierului si chiar moarte, daca nu se respecta prescriptiile medicale.

Candva, rujeola era o boala devastatoare, dar evidentele OMS arata scaderea mortalitatiii de pe urma rujeolei, de la 871.000 la 454.000 cazuri intre anii 1999 si 2004, ca urmare a campaniei globale de imunizare. De atunci, incidenta cazurilor constinua sa scada in acelasi ritm.

Febra tifoida

Boala ajunge in organism prin alimente care contin Salmonella. Odata intrata in fluxul sanguin, organismul incepe sa manifeste febra mare, dureri de cap, dureri abdominale, slabiciune si pierderea poftei de mancare.

Uneori, apar pete rosii pe piele. Riscul este mai ridicat in tarile cu un nivel de trai scazut, unde apele reziduale nu sunt corect tratate, iar spalatul pe maini este departe de a fi o regula. Frecventa cea mai ridicata este in Africa, Asia, Caraibe, India, America Centrala si de Sud.

OMS estimeaza anual circa 17 milioane cazuri, din care 600.000 mortale. Cu toate acestea, vaccinul este eficient si disponibil, dar tarile vizate inca nu recurg la el, considerand ca febra tifoida poate fi tratata eficient si cu antibiotice. Fara tratament, boala evolueaza galopant si, adesea, e letala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#boli mortale trecut, #boli lumea a treia, #boli candva letale , #boli