Totul despre hepatita B si C. Mituri si o diferenta esentiala - Interviu

Marti, 26 Aprilie 2016, ora 07:41
30380 citiri
Totul despre hepatita B si C. Mituri si o diferenta esentiala - Interviu
Foto: Pixabay/frolicsomepl

Hepatita, o inflamatie a ficatului, este cea mai frecventa dintre toate bolile contagioase grave. Exista hepatita A, B, C si mai rar D si E.

Hepatita B apare ca urmare a infectarii cu cel mai raspandit virus hepatitic.

Lumea nu stie insa diferenta exacta si cat e mit si ce e realitate cand vorbim despre hepatitele B si C. Despre aceste doua afectiuni am discutat cu Adrian Marinescu, medic specialist boli infectioase de la Institutul Matei Bals, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Care sunt diferentele dintre hepatita B si hepatita C?

Cele doua afectiuni sunt cauzate de virusuri hepatitice complet diferite. In ambele cazuri putem vorbi de o forma cronica (20% pentru hepatita B si aproximativ 50% pentru hepatita C). Evolutia celor doua este, de asemenea, diferita existand posibilitatea ca in lipsa tratamentului sa se ajunga la formele finale si chiar la deces.

Cum se transmit acestea?

Caile de transmitere pentru hepatitele B si C sunt, in principiu, aceleasi: prin sange si produsele de sange (aici amintim orice forma de interventie chirurgicala, stomatologica, ce presupune manevre sangerande), prin intermediul drogurilor injectabile (indiferent de tipul de drog, o seringa contaminata poate fi cale de transmitere), pe cale sexuala (mult mai putin probabil in cazul hepatitei C), de la mama cu hepatita catre fat (de aici necesitatea testarii femeilor gravide), saloane de infrumusetare (manechiura, pedichiura, piercing, tatuaje).

Trei din patru persoane infectate cu hepatita C nu stiu ca au virusul - studiu

Care sunt cele mai intalnite forme de transmitere?

Dintre cele mai sus amintite, drogurile injectabile au in prezent un trend ascendent (hepatita B si C in aceeasi masura). Cea sexuala ramane frecventa pentru hepatita B.

Care sunt factorii de risc?

- pacientii cu numeroase interventii chirurgicale sau stomatologice;

- tinerii care sunt consumatori de droguri pe cale injectabila si, de asemenea, cei care au parteneri sexuali multipli fara sa foloseasca masurile de preventie.

Ce metode de preventie exista?

In cazul hepatitei B, exista posibilitatea vaccinarii. Fac precizarea ca aceasta e obligatorie in Romania din 1996. Din pacate, in cazul hepatitei C nu exista inca vaccin.

Ce trebuie sa stii daca vrei sa inchei o asigurare de viata

In ceea ce priveste mamele cu hepatita B, trebuie administrate si imunoglobuline specifice nou-nascutului, iar in cazul transmiterii pe cale sexuala folosirea prezervativului este cruciala.

In ceea ce priveste saloanele de infrumusetare, trebuie sa avem propria trusa pentru manichiura si pedichiura si sa evitam tatuajele si piercingurile.

Ce simptome au cele doua?

Din pacate, de cele mai multe ori, pacientii nu au simptome. Acestea pot exista in formele acute de boala sau in stadiu final, cand se instaleaza ciroza hepatica sau cancerul hepatic.

In ce consta tratamentul pentru cele doua afectiuni? Care sunt sansele de vindecare?

In ceea ce priveste tratamentul, in prezent, lucrurile stau mult mai bine pentru hepatita C, unde putem vorbi de vindecare. Noile terapii IFN-free au sanse de vindecare de aproape 100%. In cazul tratamentului standard pentru hepatita C, vorbim, in continuare, de Interferon in combinatie cu Ribavirina, cu sanse de reusita de aproximativ 100%. Alegerea tipului de tratament se va face dupa o evaluare din partea medicului specialist.

Legat de hepatita B, exista posibilitatea de a trata cu interferon sau tratament cu pastile, sansele de vindecare fiind categoric mai mici. Aceste terapii pot sa opreasca evolutia bolii. Probabil ca in viitorul apropiat vor exista variante mult mai eficiente si pentru hepatita B.

La cat timp sunt recomandate analizele pentru acestea?

Analizele necesare depistarii hepatitelor B si C trebuie efectuate anual de fiecare dintre noi. Este necesar ca pacientii sa se adreseze medicului de familie si, dupa caz, medicului specialist. Daca un pacient a fost diagnosticat cu hepatita, evaluarea ar trebui facuta la fiecare 6 luni in clinica de specialitate si la 3 luni pentru cei aflati in stadiu avansat de ciroza hepatica.

Ce persoane trebuie sa efectueze aceste analize cu regularitate?

Asa cum spuneam mai sus, fiecare persoana ar trebui sa se testeze pentru hepatitele B si C, pentru ca vorbim de afectiuni fara simptome si, ca urmare, riscul de infectare exista. In cazul celor care au factori de risc despre care am amintit mai sus, testarea trebuie facuta cat mai repede dupa presupusul moment al infectarii si trebuie repetata dupa un calendar stabilit de medicul specialist.

Care sunt cele mai intalnite mituri legate de aceste doua afectiuni?

Sunt intrebat foarte des daca hepatita B se poate transforma in C si raspunsul este NU - virusurile sunt distincte.

In alte cazuri, sunt intrebat daca hepatitele se pot transmite prin mancare, prin atingere si raspunsul este categoric negativ.

Altii isi pun problema daca exista transmitere genetica, raspunsul este, de asemenea, negativ.

Altii ma intreaba ce este mai grav sa am: hepatita B sau C? Raspunsul meu este: depinde de stadiul bolii in momentul diagnosticului. Din punctul meu de vedere, hepatita B are o evolutie fluctuanta si care poate fi imprevizibila, pe de alta parte. in cazul hepatitei C exista sanse mai mari de aparitie a cirozei sau a cancerului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#hepatita B si hepatita C, #deferente hepatita B C, #tratament hepatita B C, #preventie hepatita B C , #boli