Tulburarile de somn pot duce la aparitia bolii Parkinson

Sambata, 18 Septembrie 2010, ora 17:07
3107 citiri
Tulburarile de somn pot duce la aparitia bolii Parkinson
Foto: news.softpedia.com

Tulburarile de somn pot semnala instalarea bolii Parkinson, avertizeaza oamenii de stiinta din Spania.

Expertii au descoperit ca persoanele care sufera de tulburari REM (n.r. rapid eye movement - miscare rapida a ochilor) risca sa se imbolnaveasca de Parkinson sau dementa, noteaza Daily Mail.

Oamenii cu tulburari REM actioneaza in somn prin miscari violente, existand riscul chiar sa se ranesca pe ei sau pe cei cu care impart patul.

Cercetatorii din Barcelona au constatat ca o cincime din persoanele cu varste de peste 60 de ani sunt predispuse sa dezvolte Parkinson si alte boli, cum ar fi dementa cu corpi Lewy. Printre simptomele acestei afectiuni se numara si halucinatiile vizuale.

Studiul, publicat in revista The Lancet Neurology, arata ca tulburarile de somn anunta existenta primelor semne ale bolilor creierului.

Echipa de specialisti, condusa de medicul Alex Iranzo, de la Departamentul de Neurologie al Spitalului Clinic din Barcelona, a analizat 43 de pacienti cu varsta de peste 60, care aveau tulburari de somn REM.

Ei au descoperit ca 30 la suta dintre pacienti au dezvoltat o anumita forma de tulburare neurologica, la doi ani si jumatate dupa ce au fost diagnosticati, in majoritatea cazurilor, cu Parkinson.

In Marea Britanie, 120.000 de persoane sufera de aceasta boala, mai ales cei care au varste peste 50 de ani.

Cei care sufera de aceasta boala nu au suficienta dopamina (substanta care transmite informatia intre multe dintre celulele creierului) deoarece unele celule nervoase de la nivelul creierului lor au murit. Lipsa dopaminei duce printre altele la aparitia confuziei si chiar la pierderea memoriei.

Acest studiu vine sa completeze un altul, lansat la inceputul anului, de cercetatorii americani, care au descoperit ca timpul de la aparitia tulburarilor de somn pana la instalarea afectiunilor neurologice este de pana la 50 de ani.

Parkinson este o boala degenerativa ce survine in urma distrugerii lente si progresive a neuronilor. Cei care sufera de Parkinson prezinta gesturi rigide, sacadate si incontrolabile, tremur si instabilitate posturala.

Varsta medie de aparitie a acestei boli este 57 de ani, iar la scara mondiala, boala este diagnosticata la 300.000 persoane, anual. Incidenta bolii este de 1,5 ori mai mare la barbati decat la femei.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#tulburari somn Parkinson, #confuzie pierdere memorie , #boli