Satios si hranitor? Nu ingrasa? Exista!

Joi, 23 Februarie 2012, ora 18:13
34900 citiri
Satios si hranitor? Nu ingrasa? Exista!

Intr-o lume in care pana si aerul a ajuns sa ingrase, e greu de crezut ca mai exista alimente care sa poate fi consumate fara riscul ca nu vei mai incapea in haine. Si totusi exista alimente care, desi sunt satioase si au un aport nutritiv ridicat, nu furnizeaza un numar mare de calorii.

Acumularea de grasime in organism se produce prin stocarea zilnica a caloriilor suplimentare. Aceste calorii "de prisos" provin din hrana consumata si nu sunt utilizate de organism. Ele sunt doar stocate de organism sub forma de grasime, in diferite parti ale corpului, in vederea "utilizarii" ulterioare, potrivit Regimes Maigrir.

De ce se ajunge la aceasta situatie? Pentru ca organismului uman, pentru a produce energia de care are nevoie, pentru functiile interne si activitatile externe, ii este necesar un anumit numar de calorii.

Daca hrana consumata furnizeaza mai multe calorii decat consuma corpul se ajunge la depozitele excesive de grasime. Problema este ca odata ce aceste depozite cresc in timp, corpul se ingreuneaza si isi pierde forma.

Tesutul adipos nu este "ambalat in mod compact", se dezvolta in toate directiile, invers decat tesutul muscular, care are forma compacta. Rezultatele sunt negative si din punct de vedere estetic si din punct de vedere al sanatatii.

In mentinerea grasimii organismului in limite normale, un rol important il joaca alimentele consumate si miscarea efectuata. Se stie ca un mod de viata sedentar si hrana excesiva determina rapid acumularea de kilograme.

In privinta alimentatiei trebuie urmarite acele alimente care sunt satioase si asigura nutrientii necesari corpului, fara a aduce insa calorii in plus. Iata cateva alegeri alimentare foarte indicate in acest sens:

1. Ovazul/fulgii de ovaz. Faina integrala de ovaz este unul dintre cele mai bune alimente, fiind bogata in fibre, proteine, minerale, vitamine din grupa B. In cadrul regimurilor de slabire, din faina se poate face un terci foarte hranitor sau se poate combina cu alte alimente, in diferite retete. Si fulgii din ovaz sunt foarte buni, cu conditia sa nu contina zahar adaugat. Sunt satiosi si nu contin multe calorii.

2. Pui la gratar/afumat/cuptor. Este o excelenta sursa de proteine, fara a contine calorii multe, precum carnea de porc sau vita (o portie de pui afumat contine 70 calorii, iar una la cuptor 160 calorii). Nu trebuie consumata pielea si bucatile grase. Carnea de pui este hranitoare, fara a duce la ingrasare.

3. Banana. Este un aliment foarte valoros prin continutul nutritiv, furnizand potasiu, magneziu, vitamina A, vitamina C. O banana de marime medie are un aport de 70 calorii, majoritatea fiind reprezentate de glucide usor digerabile. Consumarea la micul dejun a unei banane si a unui mar accelereaza metabolismul si mentin sub control nivelul zaharului din sange.

4. Curmale. Sunt foarte hranitoare si bogate in minerale care ajuta la metabolizarea grasimilor. Se gasesc frecvent sub forma deshidratata si constituie o gustare sanatoasa cand apare pofta de dulce, pe parcursul zilei. Trebuie sa se tina cont ca 7 curmale fara samburi aduc un aport de circa 80 calorii sub forma de glucide.

5. Avocado. Este un fruct deosebit, deoarece este bogat in grasimi (acizi grasi esentiali omega-3) si antioxidanti. Poate inlocui untul/branza, se poate adauga la salate de legume si in sandvisuri. O jumatate de avocado furnizeaza circa 100 calorii, sub forma de grasimi sanatoase.

6. Germeni. Sunt "alimente vii" bogate in antioxidanti, fibre, enzime, minerale, vitamine si o buna sursa de proteine. Se pot prepara si acasa, lasand semintele la inmuiat un anumit timp. Cel mai cunoscut exemplu este cel al germenilor de grau.

7. Peste afumat/fript/copt. Pestele gras (cum ar fi somonul, tonul, macroul) contine o cantitate mai mare de calorii decat carnea de pui (aceeasi cantitate), dar este foarte sanatos pentru organism, furnizand proteine si acizi grasi esentiali (omega -3), vitamina A si vitamina D. Nu se recomanda consumul de peste prajit.

8. Iaurtul fara grasimi. Este o sursa excelenta de calciu si de probiotice (bacterii bune), care ajuta sistemul imunitar.

9. Oul intreg, pregatit fiert sau omleta (cu ulei sanatos), furnizeaza multa vitamina D. Se pot consuma unul sau doua oua zilnic. Sunt foarte bune pentru sanatatea pielii si a parului. Un ou fiert furnizeaza in jur de 80 calorii.

10. Salate de legume. Adaugarea unei salate consistente la felul principal va asigura necesarul de fibre, vitamine si minerale. Salatele sunt satioase si astfel se va consuma mai putin din celelalte feluri de alimente bogate in calorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#alimente satioase, #alimente putine calorii, #alimente calorii, #alimente sanatoase dieta , #calorii