10 mituri despre cancerul de san

Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 14:36
2404 citiri
10 mituri despre cancerul de san
Foto: health.com

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei, iar in legatura cu acesta s-au dezvoltat de-a lungul timpului diverse teorii si mituri.

Iata 10 din aceste mituri, asa cum sunt prezentate pe Health.com:

1. Mit: doar femeile cu un istoric familial de cancer de san prezinta un risc crescut de a face aceasta boala.

Cum stau lucrurile in realitatate: aproximativ 70% dintre femeile diagnosticate cu cancer de san nu au factori de risc identificabili pentru boala; daca o ruda de gradul I (un parinte, frate sau copil) a avut sau are cancer de san, riscul de aparitie a bolii este aproximativ dublu.

2. Mit: purtarea unui sutien cu armatura (sarma) creste riscul de a avea cancer de san.

Cum stau lucrurile in realitate: aceasta opinie potrivit careia sutienele cu armatura ar comprima sistemul limfatic, provocand acumularea toxinelor si, implicit ar provoca cancer de san, a fost demascata, nefiind fondata stiintific.

3. Mit: majoritatea nodulilor la san sunt de origine canceroasa.

Cum stau lucrurile in realitate: circa 80% din modificarile nodulilor la san sunt benigne (necanceroase). Medicii incurajeaza femeile sa raporteze orice schimbare intervenita la nivelul sanilor, intrucat este benefica detectarea cancerului din faza incipienta.

4. Mit: expunerea tumorii la aer in timpul operatiei poate determina raspandirea cancerului.

Cum stau lucrurile in realitate: chirurgia nu cauzeaza cancerul si in niciun caz nu poate determina raspandirea acestuia.

5. Mit: implanturile mamare pot creste riscul de cancer de san.

Cum stau lucrurile in realitate: studiile arata ca nu exista un risc mai ridicat de a avea cancer de san la femeile care isi fac implanturi mamare. Totusi, in acest caz, radiografiile mamare standard nu functioneaza intotdeauna, astfel incat se impun suplimentar radiografiile cu raze X.

6. Mit: folosirea antiperspirantului creste riscul de a prezenta cancer de san.

Cum stau lucrurile in realitate: The American Cancer Society infirma acest zvon, insa recunoaste faptul ca trebuie facute mai multe cercetari in acest sens.

7. Mit: femeile cu sanii mici au mai putine sanse de a prezenta cancer de san.

Cum stau lucrurile in realitate: nu exista nicio legatura intre dimensiunea sanilor si riscul de a prezenta cancer. Este adevarat ca sanii mari sunt mai dificil de examinat, insa toate femeile, indiferent de marimea sanilor ar trebui sa isi faca anumite controale de rutina.

8. Mit: cancerul de san apare intotdeauna sub forma unui nodul.

Cum stau lucrurile in realitate: un nodul poate indica prezenta cancerului de san (sau a unei afectiuni benigne de san), dar femeile ar trebui sa fie, de asemenea, in alerta pentru alte tipuri de modificari care pot fi semne de cancer.

9. Mit: nu mai poti face cancer la san dupa o mastectomie.

Cum stau lucrurile in realitate: Unele femei fac cancer de san dupa o mastectomie, chiar in locul cicatricei. Pentru femeile cu risc crescut de cancer de san care si-au indepartat sanul ca masura profilcatica sau de prevenire exista o posibilitate de a face cancer chiar si in aceste conditii.

10. Mit: istoria bolii pe cale paternala nu are aceeasi influenta ca aceea a mamei.

Cum stau lucrurile in realitate: istoria bolii pe calea paternala are aceeasi importanta ca si cea a mamei pentru a intelege riscul ce il presupune cancerul de san. Pentru a se afla mai multe despre riscul care rezulta din partea familiei tatalui va trebui ca pacienta sa se uite in primul rand la femeile din aceasta linie.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#mituri cancer san , #cancer