10 sfaturi pentru prevenirea cancerului de san

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 07:35
4591 citiri
10 sfaturi pentru prevenirea cancerului de san

Doua institutii medicale americane, Fred Hutchinson Cancer Research Center si Seattle Cancer Care Alliance, au dat publicitatii o "tableta" utila: "10 sfaturi pentru prevenirea cancerului de san".

Statisticile privitoare la cancerul mamar sunt sumbre: la fiecare 3 minute, pe Glob, o femeie este diagnosticata cu aceasta boala, una din 8 femei risca sa dezvolte cancer de san, 180.000 de noi cazuri sunt diagnosticate anual, 40.000 de femei mor in fiecare an din cauza acestei afectiuni.

Cancerul de san apare si la barbati, 2.000 de pacienti sunt diagnosticati anual cu aceasta afectiune.

Cele 10 sfaturi pentru preventia cancerului de san, conform

medicalnewstoday sunt:

1. Evitati sa deveniti supraponderala. Obezitatea creste riscul pentru cancer mamar dupa menopauza, perioada cand incidenta acestei afectiuni este maxima.

2. Hraniti-va sanatos. Mancati cat mai multe fructe, legume si cereale integrate si consumati cat mai putine bauturi carbogazoase, carbohidrati si grasimi. Proteinele se pot obtine din piept de pui si peste, renuntati la carnea de porc.

3. Faceti miscare in fiecare zi. Studiile au aratat ca efortul fizic reduce riscul de cancer mamar cu 10-30%. O plimbare relaxata de 30 de minute are efecte nebanuite.

4. Consumati alcool cu moderatie sau deloc. Bauturile alcoolice cresc riscul pentru cancerul mamar.

5. Evitati "terapia de inlocuire hormonala". Terapia hormonala la menopauza creste riscul bolii. Daca totusi trebuie sa luati hormoni pentru a "imblanzi" simptomele menopauzei, evitati pe cat posibil medicamentele cu progesteron sau utilizati-le numai 3 ani.

6. Daca luati medicamente blocante ale estrogenului si aveti peste 60 de ani, consultati medicul curant asupra posibilelor efecte adverse ale substantelor tamoxifen si raloxifene.

7. Nu fumati. Fumatul indelungat este asociat unui risc enorm al cancerului de san.

8. Hraniti-va la san copilul cat mai mult timp posibil. Mamele care isi hranesc bebelusul la san cel putin un an au un risc mult mai scazut de a dezvolta cancer mamar mai tarziu.

9. Participati la sondaje si campanii care implica preventia cancerului de san.

10. Faceti sport si sustineti, in acelasi timp, cercetarea pentru cancerul de san. Exercitiul fizic este asociat unui risc scazut al bolii. Daca traiti in America, participati la Climb to Fight Breast Cancer, o actiune care implica excursii montane si escalade pentru strangerea de fonduri pentru cancerul de san care vor intra in contul Fred Hutchinson Cancer Research Center, una dintre cele mai prestigioase intitutii mondiale in cercetarea cancerului mamar.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#sfaturi prevenire cancer san , #cancer