Adevaratele cauze ale cancerului

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 16:46
8732 citiri
Adevaratele cauze ale cancerului

Riscurile implicate de stilul de viata sunt luate mai putin in serios decat originea genetica in cazul cancerului, a relevat o ancheta recenta.

La Congresul Societatii europene de oncologie, desfasurat recent la Viena, au fost prezentate si rezultatele unui studiu efectuat in Irlanda, in ceea ce priveste cunoasterea de catre populatie a factorilor de risc in cazul cancerului, aflam din Le Figaro.

Concluzia surprinzatoare a fost ca se minimizeaza impactul fumatului, alcoolului, expunerii la soare, cand vine vroba de tumorile maligne, dandu-se mult vina pe cauze genetice sau pe o alta sumedenie de factori, al caror risc nu a fost dovedit, cum ar fi: purtarea de lenjerie prea stramta, tinerea telefonului mobil aproape de corp, folosirea deodorantului, implant de silicoane etc..

Factorii hotaratori

Exista multe conceptii gresite in ceea ce priveste cancerul, au afirmat specialistii prezenti la congresul de la Viena. "O mare parte a europenilor nu agreeaza ideea responsabilitatii individuale in prevenirea cancerului, aici intelegand schimbarea obiceiurilor si a modului de viata. Ei prefera sa dea vina pe cauze genetice sau pe societate", a afirmat profesorul suedez Hans - Jorg Senn.

A-i face pe europeni sa constientizeze importanta prevenirii cancerului ramane o provocare uriasa pentru viitor. Originea tuturor formelor de cancer este departe de a fi stabilita. Insa rolul fumatului este clar pentru 85% din cazurile de cancer pulmonar si cel al vezicii urinare. Alcoolul este responsabil de un mare numar al cazurilor de tumori ale gatului si esofagului. Impactul obezitatii este dovedit in cazul cancerelor de san, de prostata si de colon.

Ancheta desfasurata in Irlanda a scos la iveala faptul ca 90% din persoanele chestionate considera ca factorii genetici joaca un rol important in aparitia cancerului.

"O mare parte a populatiei supraestimeaza partea atribuibila geneticii in aparitia cancerului. Ori, numai 5% pana la 8% din cazurile de tumori maligne au cauze genetice. Trebuie facute campanii de informare pentru a se intelege ca alimentatia, sedentarismul, alcoolul, fumatul, modul de viata in general, au impact asupra a 90% sau chiar 95% din cazurile de cancer", a afirmat oncologul irlandez Derek Power.

Citeste si:
Miracol în București: parc uriaș creat de la zero. ”Am muncit mult să ajungem aici”
Miracol în București: parc uriaș creat de la zero. ”Am muncit mult să ajungem aici”
Primarul Ciprian Ciucu a anunțat marți, 16 august, că un nou parc va fi amenajat în Sectorul 6, în zona Lacului Morii. Pentru realizarea proiectului, primăria lansează un ”concurs...
Noi tensiuni în coaliția de guvernare. Liberalii, apropouri pentru remanierea unui ministru UDMR
Noi tensiuni în coaliția de guvernare. Liberalii, apropouri pentru remanierea unui ministru UDMR
Relația dintre partidele care fac parte din coaliția de guvernare continuă să fie una tensionată după ce un vicepreședinte PNL a făcut apropouri pentru remanierea ministrului UDMR al...