Iata cum poate fi depistat riscul de cancer prin analizarea alunitelor

Sambata, 02 Septembrie 2017, ora 20:00
12945 citiri
Iata cum poate fi depistat riscul de cancer prin analizarea alunitelor
Foto: Dr. Lucian Russu

Incidenta cancerului de piele este in crestere, in ultimii ani, in intreaga lume, din cauza expunerii repetate la soare, fara protectie solara, a schimbarilor climatice si obiceiului bronzarii artificiale, la solar.

Dintre cancerele de piele, melanomul este cea mai agresiva forma: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom in stadiu avansat isi pierd viata in primul an de la diagnostic. Cea mai buna forma de tratare a cancerului de piele ramane preventia, mai accesibila ca oricand, datorita progreselor tehnologice.

Daca este surprins in stadii incipiente, si melanomul este curabil in proportie de 95%. De aceea, trebuie facut screeningul cancerului de piele nu doar vara, ci si toamna, dupa o expunere indelungata la soare, a recomandat medicul dermatolog Lucian Russu (clinica Bioderm Bucuresti).

Cea mai buna metoda pentru depistarea cancerului de piele este dermatoscopia. Aceasta poate depista la timp modificarile ingrijoratoare ale alunitelor, observandu-se microscopic dispozitia pigmentului si a vaselor de sange. Astfel, se poate face o diagnosticare precoce a melanomului si a leziunilor precanceroase cutanate.

Cel mai precis dermatoscop din lume

De curand, si in Romania a fost introdusa dermatoscopia digitala cu lumina polarizata, care mareste de 140 de ori imaginea alunitelor, full HD, care a fost prezentata la Congresul de Cancer de Piele.

"Introducerea dermatoscopiei digitale cu lumina polarizata, echipata cu camera Medicam 1.000 face trecerea de la screeningul HD la cel full HD, lucru care poate face diferenta intre benign si malign si care creste mult acuratetea in depistarea riscului. (...)

Am decis sa aducem tehnologia aceasta si in Romania, ca parte din misiunea noastra de lupta contra cancerului de piele si indeosebi contra melanomului, care este cel mai agresiv cancer de piele. Dupa ce vara am derulat o campanie de screening in Parcul Tineretului, toamna aceasta continuam screeningul folosind cea mai precista tehnologie dermatoscopica existent la acest moment in lume", a sustinut Dr. Lucian Russu, medic dermatolog, clinica Bioderm Bucuresti.

Ce este aceasta forma de cancer

Oamenii trebuie sa retina ca melanomul este cea mai agresiva forma de cancer, care isi are originea in celulele producatoare de pigment denumite melanocite.

Din cauza razelor ultravioletelor, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat si invadeaza in mod agresiv tesuturile din jur.

Specialistul aminteste ca in ultimele decenii, frecventa melanomului a crescut de peste 15 ori, afectand din ce in ce mai multi tineri.

Potrivit datelor furnizate de Skin Cancer Foundation in fiecare ora, in lume, moare o persoana care are aceasta forma de cancer. In tara noastra, in jur de treime dintre cei diagnosticati cu melanom mor anual. De altfel, Romania are o incidenta in crestere in ultimii 25 de ani - de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane carora li se pune acest diagnostic, potrivit statisticilor Globocan.

Cine prezinta risc de a face aceasta forma de cancer

Riscul este crescut in cazul persoanelor cu piele sensibila la soare, mai exact, oamenii cu pielea, ochii si parul deschise la culoare.

Sunt foarte important si factorii genetici: prezenta a numeroase alunite, antecendente personale sau in familie de tumori cutanate. Arsurile solare grave si repetate, in special inaintea varstei de 15 ani, sunt si ele un factor ce nu trebuie neglijat. Foarte grav este si obiceiul bronzarii artificiale, la solar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Descopera cancerul de piele rapid, #cancer piele dermatoscopie lumina polarizata, #dermatoscopiei digitala lumina polarizata , #cancer