Am nevoie de mamografie sau ecografie mamara?

Advertorial
Luni, 13 Iunie 2016, ora 15:28
46839 citiri
Am nevoie de mamografie sau ecografie mamara?

Mamografia si ecografia mamara sunt metode eficiente de diagnostic al afectiunilor sanilor si al cancerului mamar, cel mai frecvent cancer la femei, care afecteaza una din opt femei pe parcursul vietii.

Aceste investigatii esentiale pentru femei sunt recomandate de medici in functie de particularitati precum: varsta, istoric medical, istoric familial, bagaj genetic, toate acestea determinand riscul de a dezvolta cancer la san.

Medicii ne atrag atentia ca mamografia si ecografia mamara sunt investigatii total diferite ca tehnica medicala insa complementare si utilizate in multe cazuri impreuna, pentru a oferi un diagnostic final corect.

Ai nevoie doar de mamografie, doar de ecografie mamara sau de ambele investigatii? Iata care sunt recomandarile specialistilor.

Recomandari inainte de implinirea varstei de 40 de ani

Ecografia mamara este prima metoda de examinare a sanilor daca nu ai implinit 40 de ani, dar si in cazul in care esti gravida ori alaptezi.

De asemenea, ecografia mamara e recomandata atunci cand trebuie investigate inflamatii mamare acute sau traumatisme mamare.

Cu toate acestea, chiar daca nu ai implinit inca 40 de ani, medicul iti poate recomanda sa realizezi o mamografie. Acest lucru se intampla daca in timpul ecografiei medicul a descoperit formatiuni suspecte, care necesita realizarea mamografiei pentru un diagnostic exact.

Daca ai peste 35 de ani si doresti sa faci operatii pentru implant mamar sau reductie mamara, medicii iti recomanda realizarea mamografiei inainte de interventiile chirurgicale.

In functie de istoricul familial, medicul ar putea sa-ti recomande sa folosesti mamografia ca metoda de screening mai devreme de 40 de ani, mai ales daca ai rude de gradul 1 care au fost diagnosticate cu cancer mamar.

Recomandari dupa implinirea varstei de 40 de ani

Mamografia este principala metoda de examinare a sanilor daca ai trecut de varsta de 40 de ani si este singura procedura care poate depista si diagnostica corect microcalficarile, uneori singurul semn ca o femeie are deja cancer mamar.

In conditiile in care cancerul mamare apare in proportie de 95% din cazuri la femei de peste 40 de ani, efectuarea acestei investigatii cu regularitate, conform cu indicatiile medicului, este extrem de importanta, mai ales cand stim ca, de cand a fost introdusa ca metoda de screening, mamografia a dus la scaderea mortalitatii cauzate de cancerul mamar cu 30%.

Totusi, mamografia nu exclude niciodata ecografia si vice-versa. Exista situatii in care, dupa efectuarea mamografiei, pentru o diagnosticare corecta, este nevoie de completarea rezultatelor cu cele obtinute prin ecografia mamara, mai ales daca ai sanii densi sau glandulari sau daca medicul trebuie sa caracterizeze suplimentar modificarile observate.

De asemenea, medicul poate cere completarea mamografiei chiar cu o sonoelastografie mamara, prin care va masura elasticitatea unei leziuni comparativ cu tesutul adiacent sanatos.

Indiferent de varsta pe care o ai, e important ca, pentru a obtine un diagnostic sigur si corect, investigatiile mamare sa fie efectuate de medici experti in imagistica sanului. Asigura-te ca primesti ingrijire personalizata.

Daca ai nevoie de propriul program de preventie, programeaza-te la unul din medicii Donna Medical Center, Centru de Excelenta dedicat sanatatii femeilor, specializat in diagnosticul corect si precoce al afectiunilor mamare, ginecologice si endocrinologice.

Dr. Mihaela Sebeni

Medic primar Radiologie si Imagistica Medicala

Peste 25 de ani de experienta in Sanatatea Femeii

Donna Medical Center

www.donna-medicalcenter.ro

Contact si Programari

021.252.32.32 / 0374.080.008

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#ecografie mamara, #mamografie programari , #cancer