Bauturile fierbinti pot cauza cancer esofagian - care este temperatura periculoasa Interviu

Marti, 28 Iunie 2016, ora 05:56
10133 citiri
Bauturile fierbinti pot cauza cancer esofagian - care este temperatura periculoasa Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Organizatia Mondiala a Sanatatii a transmis recent ca bauturile fierbinti ar putea fi o cauza a cancerului esofagian.

Dar de la ce temperatura se poate considera o bautura fierbinte, avand in vedere ca fiecare om are un anumit grad de toleranta? Cum ne afecteaza, practic, aceste bauturi? Si, pentru ca este vara, cum ne racorim fara sa ne facem organismul sa sufere?

La aceste intrebari a raspuns intr-un interviu acordat Ziare.com Anca Fota, specialist in nutritie (www.ancafota.ro).

Cum ne afecteaza, practic, aceste bauturi fierbinti?

Ingestia in mod repetat a bauturilor fierbinti, precum ceaiul sau cafeaua, poate produce iritarea mucoasei esofagiene si, in consecinta, inflamatia esofagului, care poate determina dezvoltarea unor celule anormale ce pot favoriza aparitia cancerului de esofag.

Aceste bauturi fierbinti actioneaza ca o arsura asupra mucoasei esofagiene, ca si arsura provocata de refluxul gastroesofagian, ingestia unor substante chimice caustice sau consumul cronic al bauturilor alcoolice foarte tari.

Din fericire, cancerul esofagian nu apare peste noapte, ci este precedat de alte afectiuni care ne semnaleaza faptul ca facem ceva ce ii dauneaza, iar aceste afectiuni apar doar daca facem acel lucru in mod repetat o perioada mai lunga de timp. Asadar, riscul poate fi mult diminuat daca ajungem sa constientizam obiceiurile pe care le avem si le putem schimba din timp.

In ce alt fel ne mai afecteaza aceste bauturi?

Atata timp cat consumam aceste bauturi la temperatura de servire (sub 65 de grade) si in cantitati moderate, putem beneficia de o serie de avantaje care sunt binevenite.

Totusi, cafeaua si unele ceaiuri au un efect diuretic, nu foarte benefic pe timpul verii, cand riscul de deshidratare este foarte mare. Este recomandat ca atunci cand consumam aceste bauturi sa avem grija sa bem si apa alaturi.

Dar sunt, totusi, recomandate in alte situatii.

Cafeaua si ceaiurile care contin cofeina sunt recomandate in cantitati moderate atunci cand simtim nevoia de stimulare a sistemului nervos pentru o mai buna capacitate de concentrare, cand ne simtim obositi si avem nevoie de energie pentru a ne putea continua activitatile sau daca suntem hipotensivi.

Unii experti recomanda vara bauturile calde. Cum ne ajuta acestea?

Da, vara este recomandat sa consumam lichidele la temperatura camerei sau chiar calde.

Corpul nostru este capabil sa-si regleze temperatura prin cele doua mecanisme ale termoreglarii: termogeneza si termoliza. Termoliza asigura protectia fata de supraincalzire prin procesul de evaporare a apei, adica prin transpiratie, care racoreste efectiv corpul.

Bauturile calde, in prima faza incalzesc mediul intern, ceea ce determina declansarea mecanismului de evaporare a apei si, in consecinta, racirea organismului. Transpiratia este un proces vital pentru corpul uman, care, daca nu s-ar raci, ar putea suferi leziuni grave.

Si pentru ca suntem in sezonul cald, ce recomandari ne faceti pentru a ne racori cat mai repede si eficient?

Atunci cand simtim nevoia sa ne racorim, ideal ar fi sa consumam o bautura la temperatura camerei sau chiar calda si nicidecum bauturi reci, direct de la frigider sau cu multa gheata.

Contrar asteptarilor pe care le au cei mai multi oameni, bauturile reci determina vasoconstrictie, ceea ce conduce la incalzirea organismului si nicidecum la racire.

In zilele toride de vara, ne putem racori cu un ceai de menta, caldut sau la temperatura camerei, un ceai energizant de rooibos cu lamaie si ghimbir sau cu un ceai verde cu scortisoara, racoritor si revigorant.

Si pentru ca vara multi oameni consuma bere citeste si cat de periculoasa este cea cu aroma de fructe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#bauturi fierbinti cancer, #bauturi fierbinti cancer esofagian, #bauturile fierbinti cauzeaza cancer , #cancer