Ziare.com

Cancer mamar de la becurile economice?

de Anca Serghescu
Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 19:34

   

Cancer mamar de la becurile economice?
Folosirea becurilor economice nu face decat sa creasca si mai mult riscul de cancer mamar, sustin oamenii de stiinta israelieni.

Explicatia este aceea ca becurile economice emit un fel de lumina care este mai apropiata de cea naturala (in compatarie cu becurile clasice), influentand productia hormonului numit melatonina, relateaza The Telegraph.

Despre melatonina se crede ca protejeaza de cateva tipuri de cancer, printre care cel mamar si de prostata. Acest hormon este influentat decisiv de ceasul biologic.

Astfel, femeile care dorm cu lumina aprinsa noaptea (lumina care provine de la becurile economice) au si un risc crescut de cancer mamar. Chiar expunerea la acest timp de lumina, seara, mareste riscul de cancer la san, explica un profesor de biologie de la Universitatea Haifa din Israel.

Mai multe cercetari au aratat ca expunerea la orice lumina pe timpul noptii mareste riscul de cancer al femeilor cu 22%. Asa se explica de ce femeile care lucreaza in ture sau fac garzi sunt mai vulnerabile la aceasta boala.

Potrivit profesorului Haim, lumina becurilor economice, deosebita de cea a becurilor clasice, face ca temperatura coprului sa creasca, la fel ca si ritmul cardiac.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4054 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da-ne mai multe detalii

"influentand productia hormonului numit melatonina, relateaza The Telegraph. " il influenteaza cum: il creste sau il scade? Google translatorul nu traduce foarte bine sa sti.

Eu trag concluzia ca il scade petnru ca daca nu ar fi benefica :) dar daca scriai acolo eram si noi cititorii mai fericiti.

 

Cica ii scade

"Highest secretion levels are at night but light depresses production, even if one's eyes are shut."
Traducere: Secretia cea mai mare este noaptea dar lumina depreseaza producti,a chiar si cu ochii inchisi- zice omu nostru de stiinta. Studiul zice ca 22% din femeile care dorm cu lumina aprinsa, dar nu zice ce fel de becuri folosesc, asa ca rezultatele nu au nici o valoare. Decat sa le intrebe cum tine lumana noaptea, mai bine le intrebe daca fumeaza, cat bea, daca folosesc drugs, daca sunt obeze, daca au istorie de cancer in familie, etc....

"He emphasised that the study did not prove that using eco-friendly light bulbs late at night or overnight resulted in higher breast cancer rates than using filament bulbs, and that it remained an unproven theory." Adica, accentueaza ca nu poate dovedi nimic si ca doar asa crede domnia sa.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor