Cancerul agresiv de prostata, detectat la timp printr-un nou test de sange

Joi, 16 Septembrie 2010, ora 12:19
6347 citiri
Cancerul agresiv de prostata, detectat la timp printr-un nou test de sange

Cercetatorii au pus la punct un nou test de sange care poate determina cu precizie riscul aparitiei cancerului de prostata agresiv si letal, cu pana la 25 de ani inainte de intrarea pacientilor in stadiul terminal al bolii.

Cercetatorii de la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, din New York, impreuna cu cei de la Universitatea din Lund, Suedia, si-au publicat concluziile studiului, miercuri, in British Medical Journal, informeaza

Physorg.com.

Cercetarea ar putea avea implicatii importante pentru diagnosticarea bolnavilor de cancer de prostata, cunoscandu-se faptul ca dupa varsta de peste 60 de ani acest tip de cancer este greu de depistat.

Specialistii au analizat mostre de sange de la 1.167 barbati nascuti in 1921, probe care au fost colectate intre anii 1981 si 1982, in Suedia.

Dupa studierea biomarkerilor, cercetatorii au descoperit ca nivelul de PSA - antigenul specific prostatic - este de fapt un predictor foarte precis al riscului pe termen lung in cazul cancerului de prostata.

PSA este un test care a fost recomandat pentru depistarea precoce a cancerului de prostata de mai multi ani, insa noile idei ale acestui studiu, sugereaza infintarea unei baze PSA.

Potrivit studiului 126 de barbati au fost diagnosticati cu cancer de prostata, iar 90% dintre cei care au avut nivelul PSA ridicat, au decedat.

Cercetatorii americani si suedezi au concluzionat ca barbatii cu un nivel ridicat de PSA, de peste 2 ng/ml, la varsta de 60 de ani, au un risc crescut de cancer de prostata agresiv si ar trebui sa fie examinati in mod regulat.

In cazul barbatilor cu un nivel de PSA sub 1 ng/ml, rata deceselor cauzate de cancerul de prostat este de doar 0,2%.

Cercetatorii au concluzionat ca majoritatea barbatiilor au un nivel PSA cuprins intre aceste limite, iar riscul de a fi rapusi de cancerul de prostata este unul scazut.

"Acest screening detecteaza multe tipuri de cancer de prostata, care nu sunt toate daunatoare, multe ducand la anxietate si evident la tratamente inutile. Noul biomarker are capacitatea de a determina riscul de cancer foarte agresiv", spune dr. Vickers, unul dintre cercetatorii implicati in proiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cancer prostata, #diagnoza cancer prostata, #test sange cancer , #cancer