Cancerul colorectal - Ce spune medicul

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 07:00
7393 citiri
Cancerul colorectal - Ce spune medicul

Cancerul este cu siguranta cea mai intalnita si mediatizata afectiune la nivel global in acest moment, avand numeroase forme si amenintand viata multor persoane.

Cancerul colorectal este una dintre cauzele majore de mortalitate in lume si este al treilea tip de cancer ca frecventa atat la barbati, cat si la femei. Anual, in Europa, aproape 190.000 pacienti sunt diagnosticati cu cancer colorectal.

Afectiunea implica, dupa cum arata si denumirea sa, colonul si rectul. Desi sunt doua zone diferite, cel mai adesea acestea se imbolnavesc impreuna sau tumoarea se deplaseaza foarte repede dintr-o parte in alta, simptomele fiind si ele cat se poate de apropiate. Din pacate, de cele mai multe ori acestea sunt depistate tarziu si multa lume nu mai apuca sa beneficieze de tratamentul care ar putea salva viata.

Dupa cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon, cauzele acestuia, ca in toate cazurile de cancer, sunt in cea mai mare parte necunoscute. Primele semne de intrebare trebuie sa apara atunci cand observi polipi sau alte modificari ale pielii in zona rectului.

In ceea ce priveste colonul este mai greu, caci schimbarile acestuia nu se pot vedea sau simti decat de catre medic, prin diverse mijloace specifice.

Simptomele cancerului colorectal sunt:

- aparitia sangelui in scaun;

- durere abdominala frecventa si din ce in ce mai puternica;

- un tranzit intestinal modificat, constipatie frecventa;

- scaderea rapida si inexplicabila in greutate.

De multe ori se intampla ca acest tip de cancer sa nu prezinte simptome specifice, acestea sa fie intelese gresit si tratate in consecinta, in mod eronat, sau sa apara foarte tarziu.

Si alte afectiuni impart aceleasi simptome, unele exemple fiind: bolile inflamatorii digestive, sindromul colonului iritabil, ulcere rectale, tumori benigne, infectii sau hemoroizi avansati.

In ceea ce priveste factorii de risc, acestia sunt reprezentati de:

- cancer colorectal la un membru al familiei; cu cat gradul de rudenie este mai apropiat, cu atat creste mai mult si riscul. Mai ales daca acest tip de cancer s-a declansat la doua persoane de acelasi sex din familia ta, pe linie ereditara (bunic si apoi tata, spre exemplu), atunci trebuie neaparat sa mergi la medic in mod regulat si sa fii atent la eventualele simptome.

- varsta: mai ales dupa 50 de ani este bine sa se acorde mai multa atentie simptomelor cancerului colorectal, majoritatea cazurilor fiind diagnosticate dupa acest prag.

- daca pacientul a mai suferit de alte tipuri de cancer, in special cele de ovar, de san sau de endometru.

- o alimentatie foarte bogata in calorii, in special mancare grasa, multa carne, putin calciu.

- fumatul creste riscul aparitiei oricarui tip de cancer, inclusiv cel colorectal;

- lipsa exercitiului fizic, orele intregi petrecute pe scaun. De multe ori aceste persoane devin obeze, fapt ce le predispune mai mult la cancer.

- consumul de alcool in exces, in special bauturi spirtoase.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#cancer colorectal, #cancer colorectal simptome, #cancer colorectal factori risc, #cancer colorectal pericol , #cancer