Cancerul de prostata, depistat mai rapid pe baza unui test genetic

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 09:16
3273 citiri
Cancerul de prostata, depistat mai rapid pe baza unui test genetic
Foto: AP

Un test genetic ar putea prezice cat de agresiv este cancerul de prostata, cum se poate diagnostica la timp si, mai ales, cum poate fi evitat la anumiti pacienti tratamentul inutil, potrivit cercetatorilor americani.

Agresivitatea unui cancer de prostata poate fi prezisa prin studierea activitatii celor trei gene implicate in procesul de imbatranire.

Rezultatele acestei descoperiri incurajatoare a unei echipe de cercetatori de la Facultatea de medicina a Universitatii Columbia, New York, au fost publicate recent in revista Transnational Medicine, citata de Top Sante.

Vestea reprezinta o speranta data celor afectati de cancer de prostata si, ca sa dam un exemplu, in Franta, numarul lor, anual, inseamna 40.000.

Timp de zece ani, oamenii de stiinta au studiat diferiti indicatori genetici pe 43 de pacienti. Astfel, au descoperit ca prin combinarea testelor existente deja pot sa evalueze activitatea celor trei gene legate de imbatranire si sa prezica gradul de agresivitate al tumorii prostatice.

Pe baza acestei tehnici, e posibil sa se stabileasca o monitorizare regulata a pacientilor si sa se determinare rapid modul in care va evolua cancerul de prostata, fara a fi nevoie de biopsie.

Potrivit lui Cory Abate-Shen, directorul studiului, "acesti indicatori genetici au capacitatea sa elimine incertitudinea actuala cu privire la natura cancerului de prostata, pentru stabilirea clara a diagnosticului, si recomandarea unui tratament adecvat pacientilor".

Descoperirea prezinta un avantaj dublu: o mai buna depistare a cancerulului de prostata si evitarea tratamentul invaziv. Intr-adevar, dupa un studiu publicat de Inserm in iulie, un procent de 9,3 pana la 22,2% din pacientii atinsi de tumoare, stadiul T1, erau tratati excesiv.

Ori, anumite cancere evolueaza foarte lent si nu necesita tratamente invazive, cum ar fi tratamentul cu radiatii, ce are consecinte majore pentru bolnavi (impotenta, incontinenta urinara etc.).

Pe de alta parte, cand o tumoare este depistata, adesea, pacientul este sfatuit sa suporte o interventie chirurgicala pentru extirparea organului.

Gratie testului genetic, ea va putea fi evitata, deoarece daca interventia chirurgicala este beningna, consecintele asupra calitatii vietii persoanei operate sunt greu de suportat: incontinenta urinara, scaderea libidoului etc.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#studiu cancer prostata, #test genetic cancer, #prevenire cancer prostata , #cancer