Cancerul la barbati, diagnosticat, in majoritatea cazurilor, mult prea tarziu

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 23:30

   

Cancerul la barbati, diagnosticat, in majoritatea cazurilor, mult prea tarziu
Cancerul in randul barbatilor este diagnosticat, in majoritatea cazurilor, mult prea tarziu, una dintre cauze fiind aceea ca pacientii de sex masculin sunt mai reticenti decat femeile la contactul cu medicul, potrivit specialistilor in domeniu.

In general, barbatii nu merg la medic pentru a raporta simptomele, ceea ce conduce la diagonosticarea tardiva a bolii, au aratat medicii prezenti joi, in Capitala, la conferinta cu tema "Cancerul la barbati - preventie, depistare, tratamente".

In plus, barbatii sunt mai putin dispusi decat femeile sa-si schimbe stilul de viata, in ciuda faptului ca obezitatea si fumatul sunt factorii care contribuie cel mai mult la aparitia cancerului, au mai subliniat specialistii.

Cancerul de prostata este cea mai frecventa forma de cancer la barbati, care cauzeaza, zilnic, peste 250 de decese in Europa.

"Obezitatea asociata cu diabetul reprezinta un risc crescut de cancer", a precizat medicul Constantin Ionescu Targoviste.

Un alt specialist prezent la conferinta organizata la Bucuresti, prof. dr. Irinel Popescu, a subliniat ca preventia si depistarea cancerului la barbati sunt in prezent posibile in mai mare masura decat erau pana nu demult.

In privinta cancerului pulmonar - cea mai frecventa cauza de deces in tarile dezvoltate, rolul fumatului este atat de bine dovedit, incat renuntarea la fumat este un mijloc de preventie foarte eficient.

Directorul coordonator al Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, dr. Daniel Popescu, a declarat, cu acelasi prilej, ca anumite afectiuni grave, printre care si formele de cancer in randul barbatilor, au inceput sa fie interesante si din punctul de vedere al acoperirii populatiei.

"Cancerul a devenit o problema de sanatate publica - varsta a II-a si a III-a reprezinta cea mai mare pondere a populatiei, iar cresterea sperantei de viata duce la aparitia unor afectiuni care nu erau atat de numeroase si frecvente pana acum. Cancerul de prostata este o afectiune care poate fi prevenita, iar o simpla examinare anuala poate indeparta aceasta afectiune grava", a spus Daniel Popescu.

Riscul imbolnavirii de cancer la barbati este cu 16% mai mare decat la femei, mai spun specialistii. Daca se exclud tipurile de cancer specifice pentru sexe, cum ar fi cel de prostata sau de san, se evidentiaza faptul ca riscul de imbolnavire este cu 60% mai mare la barbati, iar mortalitatea, cu 70% mai ridicata.
Sursa: rNews

Articol citit de 3465 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
acidul
rank 1
pulmonar
cum poti depista cancerul pulmonar in faza incipienta cind pe o radiografie apare in stadiul 3-4 sau terminal si de f. multe ori n-are simtom ?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor