Cancerul la plamani ar putea fi identificat mai din timp, cu ajutorul unei noi analize de sange

Joi, 12 Iulie 2018, ora 21:06
5967 citiri
Cancerul la plamani ar putea fi identificat mai din timp, cu ajutorul unei noi analize de sange

O noua analiza de sange care evalueaza patru biomarkeri proteici imbunatateste semnificativ posibilitatea identificarii riscului de a suferi de cancer de plamani, potrivit Agentiei Internationale pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC) citata joi de EFE.

Aceasta metoda ajuta la identificarea persoanelor care ar trebui sa realizeze un test TAC, o proba radiologica cu raze X utilizata traditional pentru diagnosticarea acestei maladii.

Unul dintre cercetatorii principali ai studiului, Mattias Johansson, a declarat EFE ca este "prima data cand se foloseste o analiza de sange in contextul detectarii precoce a cancerului la plamani la persoanele predispuse".

Acest nou model tine cont de consumul de tutun al individului si analizeaza nivelul in sange a proteinelor CA125, Pro-SFTPB, CYFRA 21-1 si CEA dintre care unele, precum CYFRA 21-1, se examineaza deja individual pentru a diagnostica alte tipuri de cancer ca cel ovarian.

Studiul a analizat sangele unor bolnavi de cancer de plamani cand boala se afla inca in stare incipienta de dezvoltare.

Noul sistem, potrivit lui Johansson, a identificat, in randul fumatorilor si fostilor fumatori, 63 % dintre viitorii pacienti, in timp ce procentul celor prezentand indicii pentru a se supune unor examinari mai detaliate a fost de circa 42 %.

Directorul IARC, Christopher Wild, a asigurat intr-un comunicat ca, desi "evitarea tutunului este cel mai bun mod de a reduce riscul de dezvoltare a unui cancer de plamani; intre fumatori si fosti fumatori cu risc mai mare, detectarea timpurie are un rol cheie in combaterea acestei boli".

Cancerul de plamani reprezinta 20% dintre toate decesele cauzate de cancer in intreaga lume, iar cea mai mare parte dintre acestea, de 80-90 %, sunt provocate de tabagism, confirma IARC - entitate care face parte din Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) .

Guvernul a aprobat ”salariu minim european”. Legea merge în regim de urgență la Parlament
Guvernul a aprobat ”salariu minim european”. Legea merge în regim de urgență la Parlament
Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a...
Soarta Alianței Dreapta Unită, pecetluită. Elena Lasconi: Oricum nu mai există. Nu mai putem defila cu Ludovic Orban
Soarta Alianței Dreapta Unită, pecetluită. Elena Lasconi: Oricum nu mai există. Nu mai putem defila cu Ludovic Orban
Elena Lasconi, favorită la șefia USR, a declarat vineri, 21 iunie, că a vorbit cu REPER pentru a face o reconstrucție a USR, însă spune că nu vede ca „în poza asta de reconstrucție să...
#analiza cancer plamani, #analiza sange cancer , #cancer
Comentarii
Poza ORCA
ORCA
rank 5
Auzi @hc-ct? O veste buna pentru tine.
  1. Cum a ratat Donald Sutherland un salariu de 20 de milioane de dolari. Greșeala enormă pe care a făcut-o: "Trebuie să mă plătească în avans"
  2. Cum poți pierde ușor permisul de conducere în Grecia. O sticlă cu apă în mașină te poate salva și de o amendă usturătoare
  3. A obținut diplomă de master la 105 ani! Virginia Hislop abandonase studiile în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: „Am așteptat mult timp pentru asta”
  4. Au apărut variante contrafăcute ale medicamentului Ozempic. Avertismentul emis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii
  5. Horoscop zilnic. Vineri, 21 iunie. Zodia care va primi o vizită neașteptată
  6. Bancul zilei: Care sunt rezultatele unei diete
  7. Descoperire uriașă. Cancerul ar putea fi depistat mult mai devreme, în curând, cu ajutorul AI
  8. De ce Woody Harrelson refuză să mai dețină un telefon mobil: "Am renunțat la el acum trei ani"
  9. A murit actorul Donald Sutherland, starul din ”MASH” şi ”The Hunger Games”. Anunțul făcut de fiul său FOTO
  10. Singurul mod în care ar trebui să depozitezi avocado. Trucuri pentru a-l păstra proaspăt după ce mănânci doar jumătate