Cancerul pe care multi romani il ignora pana in ultimul moment si tratamentul eficient care e ignorat de autoritati - Interviu

Marti, 26 Iunie 2018, ora 07:07
15626 citiri
Cancerul pe care multi romani il ignora pana in ultimul moment si tratamentul eficient care e ignorat de autoritati - Interviu
Foto: Arhiva Facebook/Dr Leventer Centre

La inceputul lunii iunie, 10 romani cu forme avansate de cancer de piele au fost operati la Centrul Dr. Leventer din Capitala, de medici romani si americani, prin tehnica Mohs, o metoda chirurgicala cu rata de succes de aproape 100%.

Unii dintre pacienti aveau zeci de alte operatii suferite anterior, insa in final boala recidivase. Desi procedura este folosita de zeci de ani in SUA si tari europene, in Romania, singurul centru omologat este cel al dr. Mihaela Leventer.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, medicul spune ca metoda ce garanteaza sansa la viata este ignorata de autoritatile din Romania, cu toate ca, dintre toate cancerele, cel de piele este cel mai raspandit. Si dezinteresul autoritatilor este reflectat si in lipsa de actiune a oamenilor.

"Am vazut pacienti fara jumatate de nas, fara buza, fara un ochi, ducand boala pe picioare. O boala care s-ar fi putut vindeca daca era abordata sau tratata la debut. Fiind pacienti varstnici, mai ales de la tara, considera ca asa e batranetea sau familia spune lasa, poate moare si nu mai e nevoie sa ajunga la doctor, ca tot nu-l doare. Si ignora pana cand, la un moment dat, tumora devine dureroasa, mirositoare, sangeranda si nu mai poate fi tolerata nici de pacient, nici de familie", spune medicul.

In ce priveste lipsa de educatie a romanilor cand vine vorba de protectie si preventie, dr. Leventer spune ca parte din vina o poarta si vedetele media care apar la televizor ultrabronzate, filmate fie la plaja, fie la solar: "Sunt un exemplu prost pentru marele public. Ele creeaza trendul acesta atat de pagubos".

Ati operat 10 pacienti la inceputul lunii, cum au decurs interventiile, cum se simt?

Toti pacientii operati in cadrul operatiilor demonstrative de microchirurgie Mohs au evoluat foarte bine. Sunt niste oameni fericiti pentru ca, pentru unii, asta a insemnat castigarea dreptului la viata. Un pacient avea 33 de operatii antecedente, toate nereusite, cu recidiva si 11 cauterizari la activ in decurs de 10 ani.

O alta pacienta cu 20 de interventii in antecedente, toate in aceeasi localizare, toate urmate de recidiva. Metoda prin care se lucreaza permite controlul intinderii tumorii in tesut si certificarea eliminarii tesutului tumoral in totalitate.

Mare parte din cheltuieli au fost suportate de clinica. Faceti des astfel de programe?

Facem atunci cand ne permitem, interventiile sunt foarte costisitoare, inseamna foarte mult timp, si am profitat de vizita colegilor din Statele Unite care au o expertiza inalta in procedura asta, au peste 60 de ani de experienta in aceasta metoda in Statele Unite. Este implementata in Scoala de Dermatologie si figureaza si ca program special de supraspecializare - fellowship.

De altfel, acest program l-am adus in Romania cu sprijinul Academiei Americane de Dermato-chirurgie, care a hotarat sa organizeze si sa supervizeze activitatea a 5 centre de training in lume. Primul a fost in Africa de Sud, ei sunt cu un an inaintea noastra, al doilea, care e primul in Europa, a fost al meu, urmand sa fie anul acesta certificat inca un centru european, iar alte doua vor fi organizate in Asia.

Prin acest program se doreste instruirea medicilor privind o metoda de lucru care are o mare acuratete si care ofera pacientilor cu anumite tumori cutanate sa evite recidivele, operatiile repetate, si evolutia spre mutilare sau deces din cauza bolii pe care o poarta.

Cati medici pot face in Romania aceasta tehnica?

In momentul de fata sunt singurul centru omologat international. Am omologarea europeana, sunt singura omologata de catre Academia Americana de Dermatologie. Toate acestea demonstreaza ca detin expertiza necesara, ca am cazuistica necesara, ca am infrastructura organizatorica, laboratorul, clinica. Altfel, tentative de a porni astfel de centre mai exista in tara, insa niciunul n-a ajuns nici la numarul de operatii necesare, nici la omologarea internationala.

Cat costa apartura si tot ce e nevoie pentru o astfel de certificare? Care sunt investitiile necesare ca sa ajungeti sa fiti omologata?

Trainingul e cel mai important, este vorba de o instruire speciala care inseamna clinica, dermatologie oncologica, dermatologie chirurgicala, histopatologie. Sunt 4 domenii in mana unui singur om.

Intrebam pentru ca este singura tehnica ce are o rata mare de succes in recuperarea pacientului si, cu cat ar fi mai raspandita la noi in tara, cu atat mai multi pacienti ar avea acces la acest tratament.

Eu am invatat din propria initiativa. Mi-a placut si mi-am urmat un vis. Fiecare dintre noi avem inclinatie inspre un domeniu sau altul, partea aceasta de dermato-chirurgie mi s-a potrivit mai mult decat alte subdomenii ale dermatologiei.

Cine este interesat sa invete poate sa invete in acest moment in cadrul unui program organizat si omologat de Academia Americana de Dermato-chirurgie. Vizita de acum a fost o vizita de verificare la jumatatea unui an de program, inceput cu o tanara specialista dermatoloaga care, la sfarsitul acestui an, va sustine un examen in fata celor mai competenti din lume. Daca va lua acest examen, va fi primul medic cu omologare internationala completa, va beneficia de o diploma americana care este valabila oriunde in tarile UE, in SUA, ceea ce este foarte mare lucru, chiar daca la noi metoda in sine inca este ignorata si neimplementata de catre autoritati.

Studiile arata ca romanii tind sa acorde cancerurilor de piele mai putina importanta decat unui cancer de plaman, sa spunem. De ce?

Romanii cred ca pielea nu poate produce cancer in primul rand sau mai cred ca de o alunita e bine sa nu te atingi, desi sub cuvantul alunita se ascund de foarte multe ori boli foarte diferite. Poate fi vorba de o alunita, de un melanom al carui diagnostic precoce ar salva viata, poate fi vorba de orice fel de leziune care seamana cu o alunita si de fapt nu e alunita, e o alta afectiune a pielii. Cancerul de piele la nivel statistic mondial e pe primul loc, inainte de cancerul de plamani, de san, de colon...

Cu toate acestea, raportarile pe cancerul de piele sunt destul de ambigue si sunt putine tari, chiar si europene, care au o raportare foarte exacta. Se recunoaste insa unanim ca exista un trend ascendent, ca din cauza comportamentului nepreventiv - adica expunerii prelungite la soare, lipsei de control, de educatie privind sanatatea pielii - cancerele de piele au crescut in mod dramatic.

Care e cea mai buna perioada in care sa ne facem controlul la dermatolog?

Eu cred ca la 6 luni distanta e foarte bine. In luna mai, inainte de inceperea concediilor. Ganditi-va ce se poate intampla cu o leziune ignorata, la debut, care se poate sa semene cu un cos, cu o cojita si care e de fapt un cancer de piele la debut si care e expus la soare in sezonul respectiv. Va avea o dezvoltare exploziva. Deci luna de dinaintea inceperii vacantei si apoi undeva toamna, dupa terminarea expunerii la lumina, sunt doua perioade foarte bune pentru controlul sanatatii pielii.

Schimbarile climatice au contribuit la inmultirea numarului de cazuri de cancere de piele? Simtim ca soarele arde parca tot mai tare de la o vara la alta.

Soarele are un rol foarte important in toata povestea aceasta, insa nu este singura cauza. Gasim modificari genetice, anumite situatii de boala, gasim alte vulnerabilitati ale pielii create de noxe, de alte tratamente de radioterapie, supresoare. Cauzele sunt multiple, nu este vorba doar de lumina, dar lumina contribuie in mod decisiv in producerea mai ales a carcinoamelor cutanate.

Ati spus de noxe. Romania a fost data in judecata pentru aerul toxic pe care il respiram in Capitala. Cat contribuie poluarea la aparitia cancerelor?

Noxele atmosferice sunt o problema importanta de sanatate publica, pentru ca de noxe se leaga in principal afectiunile respiratorii, afectiuni cardiace, dar si dermatologice. Cantitatea de noxe care ne agreseaza ar trebui sa fie o preocupare a guvernantilor, astfel incat sa asigure un mediu sanatos populatiei.

Varsta celor care sunt diagnosticati cu cancere de piele e in scadere. De ce si care e situatia in Romania?

O statistica pe care am intocmit-o pe ultimii 6 ani in ce priveste incidenta cancerului de piele in Romania arata ca gasim cancer de piele preponderent intre 60 si 70 de ani. Insa statisticile europene arata ca varsta de debut a scazut spre 40 de ani, chiar si pentru carcinoamele pe care inainte le gaseam la varsta inaintata. Expunerea la lumina, soarele si ultravioletele artificiale, solarul au o vina majora in toata povestea asta.

De-a lungul timpului, am fost nevoita sa operez si persoane tinere, dar si persoane foarte varstnice. Cel mai varstic pacient al meu a avut 104 ani. Nu avea o asteptare de viata lunga, dar suferinta pe care i-o producea tumora era majora.

De ce ajung pacientii tarziu la dvs? Cand vorbiti cu ei ce va spun, de ce au asteptat?

Pacientii vin tarziu pentru ca nu sunt instruiti sa-si recunoasca leziunile, bubele care le pericliteaza viata. Faptul ca evolueaza lent, nu-i doare, nu-i mananca ii face sa tolereze o perioada lunga de timp evolutia unor tumori destul de grave si ajung in situatii de obicei disperate, cand tumora deja mutileaza, mananca un tesut. Am vazut pacienti fara jumatate de nas, fara nas si fara buza, fara un ochi si ducand boala pe picioare. O boala care s-ar fi putut vindeca daca era abordata sau tratata la debut.

Fiind pacienti varstnici, mai ales de la tara, considera ca asa e batranetea sau familia spune lasa, poate moare si nu mai e nevoie sa ajunga la doctor, ca tot nu-l doare. Si ignora pana cand, la un moment dat, tumora devine dureroasa, mirositoare, sangeranda si nu mai poate fi tolerata nici de pacient, nici de familie.

In acest context, care e importanta campaniilor nationale de informare si programelor de screening?

Exista un program national de screening desfasurat de Societatea Romana de Dermatologie, in cadrul unei luni de avertizare a populatiei privind cancerul de piele, in luna mai, care e dedicata controlului sanatatii pielii - Melanoma Day. E un program international, implementat si in Romania din 2005.

An de an grupe de medici rezidenti controleaza pielea pe litoral, sunt cateva centre, in luna mai toate spitalele de stat sunt deschise pentru astfel de expertize, si oricine are acces catre un medic specialist poate sa verifice, de-a lungul intregului an, pielea, cand are o suspiciune sau pur si simplu ca sa se asigure ca este sanatos.

Programe nationale exista, exista chiar si o comunicare buna de presa, de-a lungul ultimilor 10 ani nu cred ca a existat sezon estival in care eu personal sa nu fi iesit sa vorbesc despre soare, lumina, problemele pielii generate de ultraviolete sau despre cancerul de piele. Se discuta foarte mult, insa ceea ce ne lipseste este modelul personal al celor care influenteaza opinia publica.

De exemplu, premierul Olandei a acceptat sa se filmeze in mod public cand si-a controlat alunitele cu ocazia unei Melanoma Day. Iar exemplul lui a fost atat de bine perceput de populatie incat a crescut adresabilitatea pentru astfel de controale catre medicul specialist.

As vrea foarte mult sa nu mai vad vedete de televiziune ultrabronzate, innegrite si vara si iarna de stat la solar sau pe plaja, pentru ca sunt un exemplu prost pentru marele public. Mi-ar placea foarte mult sa nu le mai vad dezbracate la orele amiezii filmate, pentru ca ele creeaza trendul acesta atat de pagubos.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Mihaela Leventer dermatolog, #Mohs cancer piele Mihaela Leventer, #alunite cancer piele protectie , #cancer