Cancerul poate duce la despartirea unui cuplu?

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 19:29
3242 citiri
Cancerul poate duce la despartirea unui cuplu?
Foto: Le Matin

Cuplul Michael Douglas si Catherine Zeta-Jones, care dupa 13 ani de casnicie a decis sa ia o pauza, reaminteste ca boala canceroasa poate avea un impact negativ asupra unei relatii.

Cauzele despartirii celebrului cuplu sunt numeroase, dar cancerul la gat de care a suferit Michael Douglas nu este deloc strain de ele.

Un simpozion pe tema impactului major pe care il are cancerul asupra unui cuplu, organizat de Liga din cantonul Vaud impotriva cancerului, a avut loc recent la Lausanne, noteaza Le Matin.

Ca boala afecteaza un star sau un simplu om, efectele ei asupra cuplului sunt semnificative. "Cand este diagnosticat cancerul, se produce un soc emotional, psihologic si fizic", explica Laure Zanchi Duvoisin, consilier pe probleme de cuplu si sexolog la Fodation Profa.

Acest fapt bulverseaza organizarea intregii familii ca si relatia de cuplu. Si, daca ea este deja fragila, cei doi parteneri vor avea probleme in sensul depasirii grelei incercari la care sunt supusi.

Impact enorm asupra cuplului

Un studiu al Ministerului francez de Sanatate confirma enormul impact emotional al cancerului asupra cuplului. Conform analizei mentionate, majoritatea oamenilor raman totusi impreuna doi ani dupa stabilirea diagnosticului la unul dintre parteneri.

Intr-adevar, 76% dintre respondenti traiesc inca cu aceeasi persoana dupa diagnosticare. Printre acestia, 55% afirma ca maladia nu a avut consecinte asupra relatiei, iar 7,7% spun ca boala le-a facut rau. In schimb, 37% sunt de parere ca le-a sudat viata de cuplu.

Dar de ce ce anumite cupluri nu tin ca altele sa se desparta. E foarte dificil sa gasesti raspunsuri definitive. Ceea ce este sigur, este ca anumite comportamente permit cuplului sa se reaproprie. "Trebuie sa aiba curajul sa-si vorbeasca", insista Laure Zanchi Duvoisin, "ceea ce presupune depasirea emotiilor si acceptarea celuilalt asa cum este".

De asemenea, "implica o toleranta reciproca si renuntarea la exigentele dinainte in raport cu partenerul". "Ranchiuna trebuie sa dispara", subliniaza specialistul", si "foarte important este sa stii sa ierti".

Deoarece in acest test fiecare ar putea avea atitudini care sa raneasca sau sa spuna lucruri pe care le va regreta apoi.

Sentimentul de vinovatie va trebui transformat intr-unul de responsabilitate. In fine, fiecarui partener nu trebuie sa-i fie teama sa aiba grija de sine. Acest lucru poate foarte bine sa-i indepartaze pentru o perioada, dar si sa-i faca sa le fie mai bine impreuna cand se regasesc".

Factori de distantare

Totusi, mai sunt si alte lucruri care-i distanteaza pe parteneri. Ei au asteptari nerealiste sau, pentru ca se cred singuri pe lume, le includ. "A nega anumite realitati este si acesta un factor de indepartare", subliniaza Laure Zanchi Duvoisin.

Odata boala instalata, cuplul trebuie sa gaseasca momente in care ea sa fie "scoasa din circuit". Trebuie sa avem grija sa nu transformam boala intr-o "metoda de a obtine anumite avantaje".

Cand un cancer este descoperit, intregul trai al cuplului este afectat, in special sexualitatea ce trebuie sa se schimbe. "Asa cum cuplul a putut vorbi de intimitatea lui inainte de boala, asa va putea s-o faca, poate mai usor, si in momentul aparitiei ei", explica consilierul. "Cere timp, rabdare si tolerarea frustrarii".

"Anumite cancere implica deteriorari importante ale unor organe si deci renuntarea la o anumita forma de sexuallitate. Dar asta semnifica si descoperirea de noi placeri", adauga Laure Zanchi. O descoperire ce necesita un efort din partea ambilor parteneri si adesea recurgerea la un ajutor dinafara.

Un demers deloc usor, in opinia lui Laure Zanchi Duvoisin, dar care poate debloca multe situatii.

In afara de Michael Douglas si Catherine Zeta-Jones, alte cupluri de staruri s-au confruntat cu boala canceroasa. Astfel Kylie Minogue a invins cancerul de san in compania, de atunci, a lui Olivier Martinez. Cele doua celebritati au terminat prin a se desparti, ramanand in acelasi timp in bune relatii.

Un alt exemplu pozitiv este cel al lui Celine Dion al carei sot, Rene Angelil, a fost diagnosticat cu cancer la gat in 1999. 14 ani mai tarziu, ei sunt tot impreuna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cancer cauza despartire cupluri, #cancer cupluri celebre, #cauze cancer , #cancer