Ce cauzeaza si cum se trateaza cancerul ocular: Ochii deschisi la culoare sunt un factor de risc Interviu cu un oftalmolog

Marti, 29 Martie 2016, ora 07:34
23198 citiri
Ce cauzeaza si cum se trateaza cancerul ocular: Ochii deschisi la culoare sunt un factor de risc Interviu cu un oftalmolog

Si ochii pot suferi de cancer, iar aceasta afectiune mai putin cunoscuta se numeste melanom ocular.

Medicul Beatrice Voiculescu, specialist oftalmolog in echipa Videt, explica, intr-un interviu acordat Ziare.com, cauzele aparitiei acestei boli si factorii de risc.

Am vorbit cu specialistul despre tratamentul pentru melanomul ocular, dar si daca razele UV il pot provoca.

Pentru inceput, pe intelesul tuturor cititorilor. Ce este melanomul ocular?

Melanomul ocular este cea mai frecventa tumora maligna oculara ce apare preponderent la pacienti cu varste intre 55 si 75 ani. Acesta poate aparea fara ca cineva din familie sa fi avut boala. Tumora se dezvolta din celulele numite melanocite - celule specializate in producerea pigmentului de la nivelul pielii, parului si irisului.

Unde se formeaza acesta?

Melanomul ocular apare de la nivelul uveei (tunica medie a globului ocular) ce contine irisul, corpul ciliar si coroida, cel coroidian fiind cel mai frecvent intalnit. Tumora este unilaterala si rareori se extinde la orbita sau la celalalt ochi, dar metastazeaza la ficat.

Care sunt cauzele aparitiei acestui tip de cancer?

Factorii de risc pentru aparitia melanomului ocular sunt genetici (mutatii la nivelul genelor GNAQ si GNA), dar si constitutionali - apare mai frecvent la barbati, caucazieni si la varsta inaintata. De asemenea, leziunile benigne, precum nevii coridieni giganti (>10mm diametru), se pot transforma in tumori maligne. Ochii deschisi la culoare reprezinta un alt factor de risc.

Este cauzat si de razele UV?

Expunerea la razele UV este un factor bine cunoscut pentru dezvoltarea melanomului cutanat, dar inca nu s-a demonstrat ca fiind responsabila de aparitia melanomului ocular. Corneea si cristalinul actioneaza ca un filtru pentru radiatiile UVA. In schimb, iluminarea artificiala (de exemplu de la aparatele de sudura) determina un risc crescut pentru aparitia melanomului de corp ciliar si coroidian.

Cancerul la ochi - Ce spune medicul

Care sunt simptomele melanomului ocular? Cand e cazul sa ne prezentam la medic?

Simptomatologia difera in functie de marimea si localizarea tumorii. Pacientul poate fi asimptomatic, tumora fiind descoperita intamplator, sau poate acuza vedere incetosata, modificari de camp vizual, fotopsii, metamorfopsii si durere.

Cresterea tumorii poate determina, secundar, decolare de retina. Diagnosticul melanomului coroidian se face prin examinare oftalmologica, fund de ochi, ecografie oculara si tomografie in coerenta optica.

In ce consta tratamentul?

Tratamentul melanomului coroidian este chirurgical, se realizeaza enuclearea globului ocular. Optiunile terapeutice conservatoare includ: radioterapia, termoterapia transpupilara, fotocoagularea laser si rezectia limitata.

Citeste si:
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Șeful guvernului de la București se află joi, 7 iulie, în vizită de lucru în Grecia, cu prilejul operaţionalizării interconectorului de gaze Grecia – Bulgaria. Conform programului...
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...