Ce s-ar putea sa nu stii despre cancerul de san

Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 16:35
3779 citiri
Ce s-ar putea sa nu stii despre cancerul de san

Cancerul a devenit o boala despre care auzim din ce in ce mai des, aceasta putand afecta aproape orice persoana. Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer la femei, incidenta lui fiind in crestere.

Pentru a structura informatii pe care s-ar putea sa nu le stii despre acesta, womansday.com a analizat cele mai noi cercetari si a cerut parerea mai multor specialisti.

1. Fumatul pasiv poate creste riscul

Un studiu realizat cu ajutorul a peste 500 de femei din Mexic a aratat ca femeile care erau expuse in mod regulat la fumatul pasiv (acasa sau la serviciu) aveau un risc de trei ori mai mare de a face cancer la san decat cele care nu stateau in preajma unor fumatori.

2. Femeile afro-americane au un risc mai mare de a muri de cancer la san

Cancerul la san afecteaza femei de toate varstele si rasele insa cele mai noi date ale Societatii Americane de Cancer sustin ca femeile afro-americane care au sub 45 de ani nu numai ca sunt mai predispuse acestui tip de cancer, cum deja sugerasera mai multe cercetari anterioare, dar au si un risc mai mare de a muri din aceasta cauza.

3. Si factorii genetici pe linie paterna trebuie luati in seama

In privinta cancerului la san, multe dintre femei cred ca riscul este mai mare doar daca au existat cazuri de imbolnavire la rudele pe linie materna, insa acesta este un mit. Femeile trebuie sa stie ca sunt supuse unui risc crescut si daca rude din partea tatalui au avut cancer la san, aceasta informatie fiind foarte importanta pentru depistarea timpurie.

Fii atenta la orice schimbare la nivelul sanilor, palpeaza-te frecvent, si spune medicului tau ca ai rude care au suferit cancer la san (in cazul in care ai) pentru a fi supusa unor examinari periodice.

4. Femeile singure ar putea sa aiba un risc mai mare decat cele cu prieteni

Daca ai o viata sociala activa si prieteni apropiati cu care sa petreci timp placut in mod frecvent, riscul de a dezvolta tumori maligne la san poate fi mai mic. Rezultatele unui studiu realizat recent la Universitatea din Chicago sugereaza ca femeile singure ar putea sa fie mai expuse cancerului la san deoarece anxietatea cauzata de izolarea sociala poate sa favorizeze celulele canceroase.

5. Peste 700.000 de femei mor anual din cauza cancerului la san

Cele mai recente statistici arata ca, in intreaga lume, peste 700.000 de femei mor anual din cauza acestei boli. In fiecare an sunt diagnosticate peste 250.000 de cazuri noi in Europa.

6. Depistarea timpurie si tratamentul cresc semnificativ sansele de supravietuire

Potrivit statisticilor, 96% dintre femeile care depisteaza cancerul in faza incipienta si fac tratament scapa de tumori in cinci ani. Dincolo de toate progresele inregistrate in ce priveste lupta cu cancerul la san, depistarea timpurie aduce cele mai multe sanse de a invinge boala, chiar si in cazul unor forme agresive.

7. 80% dintre noduli sunt benigni

In cazul in care ai gasit un nodul trebuie sa mergi la medic imediat pentru a verifica natura acestuia insa, desi este destul de greu, incearca sa nu te sperii; 80% dintre noduli sunt benigni.

8. Uleiul de peste poate micsora riscul

O echipa de oncologi din Seattle recomanda femeilor sa ia zilnic un supliment cu ulei de peste deoarece acesta poate reduce riscul de a face cancer la san cu 32%, datorita continutului ridicat de acizi grasi omega-3. De asemenea, poti incerca varianta naturala de a oferi organismului acizii respectivi, care presupune sa consumi des alimente bogate in acestia, cum ar fi somonul, sardinele, semintele de in, nucile.

9. Produsele puternice de uz casnic pot face rau

Exista cateva cercetari care sugereaza ca produsele de curatat puternice, si chiar odorizantele, pot creste riscul de a dezvolta cancer la san din cauza unor compusi care pot fi carcinogeni pentru glandele mamare.

Pentru a reduce expunerea la acestea poti sa folosesti cantitatea minima necesara pentru curatare (unele femei folosesc mai mult decat este indicat pe eticheta sau mai mult fata de cat observa ca oricum curata), sa deschizi geamurile sau usile de fiecare data pentru a lasa cat mai mult aer proaspat sa intre si chiar sa incerci produse simple, fara chimicale, cum ar fi bicarbonatul de sodiu (sau macar in combinatie cu cele chimicale).

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#cancer san, #noduli san, #sfaturi cancer san, #prevenire cancer san , #cancer