Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cainii pot pune diagnosticul de cancer

Vineri, 05 August 2011, ora 13:45
3356 citiri
Cainii pot pune diagnosticul de cancer

O echipa de specialisti de la Universitatea Kyushu din Fukuoka (Jaoponia) a publicat intr-o revista de specialitate editata de cunoscuta editura British Medical Journal Group primele rezultate ale studiilor intreprinse asupra posibilitatii de depistare precoce a cancerului, cu ajutorul cainilor.

Cainii pun diagnosticul dupa miros

Echipa si-a desfasurat activitatea testand performantele olfactive ale cainilor din rasa labrador, cunoscuta pentru finetea deosebita a simtului mirosului, informeaza Factorum.

Antrenarea cainilor in acest scop a fost de lunga durata si laborioasa. Ea a inceput in 2005, cu instruirea lor pentru identificarea persoanelor ce trebuie salvate de la inec.

Primele teste asupra bolnavilor de cancer au durat 74 luni si au inceput prin departajarea persoanelor sanatoase de cele afectate, intr-un grup, unde cca 20% din cei testati erau afectati de boala, iar cca 80% erau sanatosi.

Cainii au reusit sa identifice corect 48 de persoane afectate de tumori maligne si 258 de persoane sanatoase, sau prezentand alte suferinte, decat cele maligne.

Procedeul prin care cainii ajung sa identifice persoana bolnava este adulmecarea si, in functie de mirosul specific al expiratiei sau al fecalelor, sa dea un semnal de "bolnav" sau "sanatos". Adesea, precizia cainilor este mai ridicata decat cea a multor aparate existente.

Pentru a se verifica in ce masura animalul identifica intr-adevar cancerul, printre persoanale sanatoase au fost introduse. In repetate randuri, si unele suferind de alte boli digesive, sau chiar tumori benigne.

Cercetatorii au putut avea surpriza ca diagnosticul pus de caine nu era cu nimic mai putin precis decat cel dat de colonoscopie, un procedeau complicat si - mai ales - greu suportabil pentru pacient.

La cele mai recente testari, cainii au identificat prin adulmecarea aerului expirat 33 cazuri din 36 prezentate (o precizie de 95%) iar prin testarea fecalelor 37 din 38 cazuri (98%).

Totusi, viitorul nu este imediat

Aprecierea deosebita facuta de specialisti se refera la faptul ca animalele au capacitatea de a diagnostica boala in stadiul unu, respectiv etapa incipienta, care depaseste chiar si gradul de precizie al celor mai perfectionate aparate.

Cercetatorii niponi au convingerea ca noul procedeu va deschide in viitor perspective nebanuite in diagnosticarea temutei boli, desi in prezent procedeul revine scump.

Problema se pune ca, dupa ce procedeul va fi omologat, sa fie organizate crescatorii de caini labrador anume destinate acestui scop, dar si formarea unor profesionisti, capabili sa instruiasca animalele scopului propus.

Specialiistii japonezi isi exprima convingerea ca utilizarea cainilor in diagnosticarea bolilor grave - nu numai a cancerului - deschide perspective de mare amploare in medicina, inca necercetate.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#studiu cancer caini, #caini diagnostic cancer , #cancer