Cancerul de colon - sapte simptome care trebuie sa va trimita la medic

Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 06:55
19536 citiri
Cancerul de colon - sapte simptome care trebuie sa va trimita la medic
Foto: Facebook/ Cancerul de colon

Cancerul de colon este printre cele mai frecvente afectiuni maligne, la nivel global, si printre principalele cauze de deces, iar statisticile arata ca numarul cazurilor de cancer de colon va creste considerabil in urmatorii ani. Cancerul de colon se poate raspandi la alte organe din apropierea colonului (vezica urinara, uterul sau prostata) si specialistii sunt de parere ca are nevoie de 5-10 ani pentru a se dezvolta, motiv pentru care este foarte importanta depistarea lui cat mai timpurie.

Cancerul de colon apare atunci cand celulele din colon se dezvolta in mod anormal, provocand inflamatii la nivelul mucoasei intestinului gros. La fel ca in cazul altor tipuri de cancer, acesta poate ataca organismul foarte rapid.

Risc mai ridicat de a dezvolta cancer de colon prezinta cei care au polipi pe colon, colita ulcerativa sau antecedente de cancer de colon in familie.

Cancerul de colon este unul dintre cele mai periculoase si mortale tipuri de cancer. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceasta boala afecteaza 10-15% din populatie.

Detectarea timpurie a bolii si un tratament medical adecvat pot creste speranta de viata a persoanelor diagnosticate cu acest tip de cancer. Tocmai de aceea, este bine sa cunoastem primele semne care indica prezenta sa in organism si sa mergem cat mai repede la medic.

Cancer 360 noteaza sapte simptome ale cancerului de colon, carora este necesar sa le acordam o atentie deosebita.

Modificari ale tranzitului intestinal

Atat constipatia, cat si diareea pot aparea in urma unor nereguli la nivelul celulelor din colon. Daca va confruntati in mod regulat cu simptome precum scaune incomplete, incontinenta fecala si scaune moi, este indicat sa mergeti la medic.

Desi aceste simptomele pot aparea si ca urmare a anumitor obiceiuri nesanatoase, este bine sa luati in considerare si posibilitatea cancerului de colon.

Anemie

Anemia este cauzata de scaderea numarului de globule rosii (eritrocite). Acestea au rolul de a transporta oxigen in tot corpul.

Persoanele anemice se confrunta cu episoade severe de oboseala si slabiciune, chiar daca mananca sanatos si se odihnesc bine noaptea.

Desi anemia poate fi provocata de factori genetici, de o alimentatie necorespunzatoare sau de o pierdere excesiva de sange, una dintre cauze poate fi si cancerul de colon.

Dureri abdominale

Durerile abdominale au adesea la baza indigestia sau problemele obisnuite cu stomacul.

Totusi, daca durerile se manifesta frecvent si nu au nicio explicatie, este important sa mergeti la un medic specialist pentru a va face investigatiile necesare.

Daca durerea apare brusc, acest lucru poate indica faptul ca mediul din intestine sufera anumite modificari. Poate fi vorba despre schimbari in flora bacteriana sau despre o dezvoltare anormala de celule.

Scaune cu sange sau sangerari rectale

Potrivit specialistilor, prezenta sangelui in scaun este unul dintre cele mai importante simptome ale cancerului de colon. Desi exista mai multe afectiuni care pot provoca acest simptom (colita ulcerativa, boala Crohn, constipatie cronica, boala hemoroidala), aparitia sa poate indica prezenta unor tumori la nivelul intestinelor.

Scadere brusca in greutate

Mai toata lumea isi doreste sa slabeasca. Totusi, metodele folosite sunt dieta si exercitiile fizice. Cand scaderea in greutate este brusca, rapida si neintentionata, aceasta indica intotdeauna o problema de sanatate.

Cancerul de colon este posibil sa scada pofta de mancare, fapt care duce la un deficit de nutrienti.

Varsaturi

Varsaturile cauzate de indigestie sau alte probleme digestive sunt normale si dispar, de obicei, in cateva ore. Totusi, daca nevoia de a vomita este un simptom recurent, involuntar si apare fara nicio explicatie, poate fi un motiv de ingrijorare.

Exista multe afectiuni care pot provoca varsaturi, dar cancerul de colon se numara printre ele. Motivul il reprezinta comportamentul anormal al celulelor din intestine.

Voma atrage dupa sine si alte simptome, precum deshidratarea, oboseala si hiperaciditatea gastrica.

Gaze intestinale in exces

Excesul de gaze intestinale poate fi cauzat de modificarile survenite la nivelul florei bacteriene ca urmare a dezvoltarii cancerului de colon.

Desigur, este un simptom asociat si cu alte schimbari din organism, iar anumite alimente, afectiuni comune sau obiceiuri nesanatoase pot provoca, la randul lor, gaze.

Este important, insa, sa fiti atenti cat de des se repeta acest simptom, astfel incat sa va lamuriti daca este ceva trecator sau e cazul sa va ingrijorati si sa mergeti la doctor.

Daca aveti cel putin doua dintre aceste simptome, medicii recomanda sa mergeti la un consult de specialitate si sa faceti investigatiile necesare pentru a depista din vreme un eventual cancer de colon. Diagnosticarea precoce va poate salva viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Obezitatea și sedentarismul, cauze pentru cancerul de colon. Cum ne putem proteja mai eficient
Obezitatea și sedentarismul, cauze pentru cancerul de colon. Cum ne putem proteja mai eficient
Expunerea obezității în legătură cu riscul de cancer de colon a devenit o preocupare majoră în ultimii ani, potrivit unui nou studiu prezentat de specialiști în domeniul oncologiei, arată...
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Departamentul american al Justiţiei va plăti aproximativ 100 de milioane de dolari unui număr de aproximativ o sută de gimnaste agresate sexual de fostul medic al lotului naţional, Larry...
#cancer, #colon, #simptome, #sangerari, #anemie, #constipatie, #diaree, #medic , #cancer