Imuno-oncologia, un nou pas catre tratarea cancerului - cum functioneaza si cu cat creste rata de supravietuire - Interviu

Sambata, 12 August 2017, ora 12:49
16062 citiri
Imuno-oncologia, un nou pas catre tratarea cancerului - cum functioneaza si cu cat creste rata de supravietuire - Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Imuno-oncologia reprezinta un termen nou pentru cei mai multi dintre noi, dar pe cat de necunoscut ne este acest domeniu pe atat de important este pentru tratarea cancerului.

Imuno-oncologia are potentialul de a revolutiona tratamentul cancerului, iar pentru a afla mai multe despre acest subiect, Ziare.com a discutat cu medicul oncolog Geta Vremes.

Specialistul ne-a explicat cum functioneaza aceasta noua terapie, dar si ce rata de supravietuire exista in cazul pacientilor care o urmeaza.

Ce este imuno-oncologia?

Imuno-oncologia este un domeniu cu rapida dezvoltare, care are ca si punct central sistemul imun in lupta contra cancerului. Este o era noua a medicinei, care se bazeaza pe dezvoltarea si obtinerea unor terapii care imbunatatesc potentialul intrinsec al organismului in generarea unui raspuns imun eficient impotriva cancerului.

Ca sa intelegem foarte clar. Cum functioneaza aceasta practic, pas cu pas?

Sistemul imun reprezinta sistemul natural de aparare al organismului. Procesul de aparare al organismului fata de agenti straini, cum ar fi infectiile, cancerul etc., poarta numele de raspuns imun. Cancerul apare atunci cand sistemul imun este dezechilibrat: fie nu mai distruge celulele canceroase, pentru ca nu le mai recunoaste ca fiind straine, fie este slabit.

Terapiile inumo-oncologice activeaza sistemul imun, permitand recunoastrea si distrugerea celulelor canceroase.

Ce este diferit fata de tratamentul cunoscut de toti?

Aceste terapii sunt diferite fata de terapiile conventionale, deoarece ele actioneaza asupra sistemului imun si nu asupra tumorii insasi. Prin activarea sistemului imun, acestea permit recunoasterea si distrugerea de catre acesta a celulelor canceroase. De asemenea, ofera memorie pe termen indelungat, in asa fel incat se pot adapta, generand raspuns durabil.

Ce beneficii are aceasta forma de tratament fata de cea obisnuita?

Datele existente la acest moment sugereaza ca efectele terapiilor imuno-oncologice asupra celulelor canceroase sunt de durata, chiar si dupa remisie. Reactiile secundare ale acestor terapii sunt manevrabile, comparativ cu alte tratamente oncologice, oferind astfel posibilitatea de a transforma anumite forme de cancer in boli cronice si reinsertia socio-profesionala a persoanelor afectate de aceste suferinte.

Exista si dezavantaje?

Principalele dezavantaje sunt reprezentate de mecanismele de rezistenta care se instaleaza la aceste tratamente, adica devin ineficiente, celulele canceroase gasind modalitati de "evitare" a lor, respectiv a sistemului imun.

In final, sa nu uitam de accesibilitatea si costurile acestor terapii, care pentru foarte multe tari din zona noastra constituie un impediment.

Deci poate fi aplicata pentru toate tipurile de cancer?

Aceste tratamente sunt testate si continua a fi testate pentru o multitudine de forme de cancer. Cele mai multe date sunt legate de utilizarea lor in melanom, cancerul de prostata, cancerul pulmonar, renal, afectiuni hematologice.

Conteaza si stadiul in care este boala?

Din informatiile existente pana acum, multe dintre aceste tratamente s-au dovedit eficiente in stadiile avansate sau metastatice. In ultima perioada, se studiaza utilizarea lor in formele incipiente, insa pana acum rezultatele obtinute nu sustin folosirea lor in practica curenta in aceste situatii.

De cele mai multe ori, eficacitatea acestor tratamente este dependenta de starea generala a pacientilor, de extensia afectiunii oncologice, de numarul si durata terapiilor anterioare, de combinatii vs. monoterapie etc.

Ce rata de supravietuire are imuno-oncologia? Difera in functie de tipul de cancer? Ne puteti spune pentru fiecare?

In general, tratamentele imuno-oncologice au determinat un control mai bun al bolii canceroase si o supravietuire crescuta fata de terapiile standard disponibile.

Datele sunt diferite in functie de tipul de cancer, respective de terapia utilizata. De exemplu, Sipuleucel-T a produs o crestere cu 4,1 luni a supravietuirii mediane fata de terapia standard.

In ce priveste melanomul avansat sau metastatic, Ipilimumabul a dublat supravietuirea la 5 ani, pentru Nivolumab 1/3 din pacienti sunt in viata dupa 5 ani, iar pentru Pembrolizumab 40% sunt in viata dupa 3 ani. Date promitatoare avem si pentru combinatia Ipilimumab si Nivolumab, care a dovedit o rata de supravietuire globala de 64% la 2 ani.

Nu in ultimul rand, utilizarea Nivolumabului, dupa esecul la terapia standard in cancerul pulmonar sau renal, a determinat dublarea supravietuirii.

Acestea au fost doar cateva exemple in ce priveste eficienta acestor terapii.

In continuare, sunt afectiuni oncologice unde aceste terapii nu s-au dovedit eficacitatea si pacienti care nu raspund la astfel de tratamente. Pentru aceste situatii, speram sa avem raspuns de la studiile desfasurate in prezent si viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#imuno oncologia terapie cancer, #terapie revolutionara cancer, #imunooncologie tratare cancer , #cancer